Naar inhoud

50 jaar Cultuurraad

50 jaar cultuurraad (grote weergave)

Cultureel feestjaar 2018

Het jubileumjaar van de Cultuurraad loopt ten einde. In december zijn er nog vier boeiende activiteiten!

In 2018 bestaat de Haaltertse Cultuurraad 50 jaar. En dat wordt een jaar lang gevierd met alle culturele verenigingen. Want vooral zij geven het sociaal culturele leven in Haaltert vorm.

Het is de bedoeling om het verenigingsleven maximaal te betrekken bij dit feestjaar en intens samen te werken met de verenigingen die zich tijd noch moeite hebben getroost om onze gemeente leefbaar te houden, samen met de vele vrijwilligers door de decennia heen.

Enkele evenementen zullen doorgaan onder toezicht van de cultuurraad zoals de Erfgoeddag, de Kunstenroute, een concert, het feest van de Vlaamse gemeenschap en de eerste Cultuurmarkt. Deze Cultuurmarkt komt er voor en door de verenigingen. 

Voor verenigingen staan er reeds tal van activiteiten op stapel die kaderen in het jubileumjaar.

Agenda evenementen 2018:

December

De Gezongen Mes

Zondag 2 december in het Sint-Martinusheem
Organisator: Davidsfonds Kerksken-Heldergem Haaltert
De beide Davidsfondsafdelingen werken samen als gastheer voor dit eigenzinnige muziekcollectief uit de Denderstreek. Geen mis, wel veel volksmuziek uit Vlaanderen en daarbuiten in een wisselende bezetting met hapjes en drank uit de streek.

 

Bekendmaking Junior Journalist

Zondag 16 december in de Academie in Denderhoutem
Organisator: Davidsfonds Haaltert

 

8ste Kerstnocturne

Zaterdag 22 december vanaf 14 u. in het Mini Museum Mussenzele, Mussenzele 1
Gezellige kerstsfeer, kerstverlichting en kerstmuziek. Met smoutebollen, warme soep, koffie, glühwein, een borreltje of een Tripel M.

 

U zijt Wellekome

Woensdag 26 december in de Sint-Gorikskerk
Organisator: Davidsfonds Haaltert Samen zingen we Kerst. De opbrengst gaat naar het sociaal fonds van de Sint-Gorikschool.

---------------------------------------------------------- 

Nieuwe vredesboom voor Haaltert

Op 11 november 2018 plant gemeente Haaltert een vredesboom. Het is dan precies 100 jaar geleden dat de wapenstilstand inging na De Groote Oorlog.

Agentschap Natuur en Bos lanceerde een oproep naar gemeenten om in 2018, n.a.v. 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog, een nieuwe vredesboom aan te planten. Gemeente Haaltert koos om een zomereik te planten op het grasperk op het Alfred Noteboomplein (Kerkskenhoek - Hoogstraat), naast het memoriaal opgedragen ter herinnering aan de 60ste verjaardag van de bevrijding van Groot-Haaltert.

Vredesbomen, een streepje geschiedenis

Sinds mensenheugenis worden getuigenbomen geplant om te herinneren. Een klassieker is de geboorteboom, maar ook vredesbomen zijn daarvan stille getuigen. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog plantten veel gemeentebesturen vredesbomen in hun gemeente. Meestal op een plein in het centrum. Het planten van een vredesboom ging dikwijls gepaard met plechtigheden zoals een kerkelijke viering, een vredesstoet of een ceremonie. In de loop der jaren richtten heel wat gemeenten een bijkomend herdenkingsmonument op in de buurt van de boom. 
Vandaag beschikt Vlaanderen over een rijk patrimonium van bomen die honderd jaar oud zijn. Maar liefst 117 vredesbomen zijn geïdentificeerd. Meer dan de helft ervan zijn lindebomen. Andere vaak voorkomende soorten zijn de zomereik en de bruine beuk. In de voorbije decennia zijn een aantal vredesbomen voor de bijl gegaan en niet vervangen. In andere gevallen werd de oorspronkelijke boom na verloop van tijd vervangen door een nieuwe boom. Zo’n nieuw exemplaar lijkt misschien minder indrukwekkend, maar dit doet niets af aan de waarde die hij vertegenwoordigt. Per slot van rekening gaat het om levend erfgoed.

Praktisch

Gemeentelijke Cultuurraad

Secretariaat: Dienst Cultuur
                    Hoogstraat 41
                    9450 Haaltert

cultuur@haaltert.be

053 85 86 34