Gewogen diftar in plaats van gele zakken vanaf juni 2021

Vanaf 7 juni 2021 zamelt ILvA restfractie in via grijze containers en verdwijnen de gele zakken. Zowel restfractie als GFT worden dan gewogen en je betaalt per kilogram afval. 

De invoering gebeurt in verschillende fasen en start in de lente van 2021. Haaltert behoort bij fase 2 en zal op 7 juni 2021 overschakelen naar gewogen diftar. Vanaf dan zullen gele zakken niet meer meegenomen worden.

  • Fase 1 - April 2021: Lede, Zottegem, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Sint-Lievens-Houtem, Galmaarden, Herzele, Kluisbergen, Oosterzele
  • Fase 2 - Juni 2021: Affligem, Denderleeuw, Haaltert, Liedekerke, Ninove
  • Fase 3 - Oktober 2021: Aalst
De 15 steden en gemeenten van ILvA, waaronder Haaltert, hebben hun akkoord gegeven, zodat ILvA van start kan gaan met het invoeren van deze methode, die we “gewogen diftar” noemen. 
 

Heb je na 7 juni nog gele zakken of GFT-stickers liggen? Geen probleem. Je mag ze komen inruilen op het gemeentehuis. Dit kan tot 31 augustus. De waarde van je ingeleverde GFT-stickers en gele zakken worden dan toegevoegd aan je afvalrekening bij ILvA. Je kan hiervoor een afspraak maken bij dienst Omgeving via 053 85 86 06.

 
Bekijk hier een informatief filmpje: 


Doel: afvalberg kleiner maken

Met gewogen diftar wil ILvA de afvalberg kleiner maken, door de gezinnen zelf verantwoordelijk te maken voor de afvalkost. Via de gele zak betaalt de verbruiker slechts een klein deel van de totale afvalfactuur. De gemeenten betalen nog een groot aandeel van de kost. Een hogere prijs voor de gele zakken en de GFT-stickers kreeg niet de voorkeur, omdat dit niet aanmoedigt om minder afval te produceren. Via gewogen diftar kan het principe “de vervuiler betaalt” wel correct worden toegepast.

Gewogen diftar is een logische stap na de nieuwe inzamelregels voor PMD en het toelaten van etensresten in de GFT-container in 2019. Wie dus goed sorteert, heeft in principe weinig restfractie. Wie afval vermijdt en goed sorteert, zal dus een lagere afvalrekening hebben dan wie dat niet doet: een eerlijke en rechtvaardige aanpak.

In andere gemeenten waar dit systeem wordt toegepast, verkleint de afvalberg drastisch na de invoer van gewogen diftar. De cijfers uit Oosterzele, waar ILvA dit systeem voor de inzameling van de restfractie al toepast, bewijzen dat deze inzamelmethode aanzet tot afval vermijden en beter sorteren: de hoeveelheid restfractie per inwoner daalde er van 123 kg in 2017 naar 91,5 kg in 2019.


Het gebruik van containers heeft veel voordelen

Voor onze laders betekent dit een ergonomische manier van werken, in tegenstelling tot het dragen van zakken. Containers kunnen 100% gerecycleerd worden, terwijl gele zakken mee verbrand worden (jaarlijks maar liefst 215 ton aan plastic). Zakken kunnen scheuren, onwel ruiken en voor ongevallen met scherpe voorwerpen zorgen.

Ilva gaat uit van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Hoe beter je sorteert, hoe lager je kosten zullen zijn. Mensen die niet goed sorteren, zullen dat voelen in hun portemonnee. Wanneer je goed sorteert zal je dus heel wat besparen op je afvalkost.


Verschillende types containers (40, 140 en 240 liter)

Dan kan het volume worden aangepast naargelang de gezinsgrootte en het type behuizing. Voor appartementsgebouwen worden oplossingen op maat voorzien, in overleg met de beheerders van de gebouwen.

Ook de tarieven voor de afvalinzameling liggen vast. Bij gewogen diftar bestaat je kost uit 2 delen: een vaste aanbiedkost, ongeacht de hoeveelheid afval die je aanbiedt en een kost per kilogram.

Voor het restafval (gele zakken) is de vaste aanbiedkost 0,25 euro voor een container van 40 en 140 liter en 0,50 euro voor een container van 240 liter. De kost per kilogram restfractie is 0,25 euro.

De vaste aanbiedkost voor GFT is 0,125 euro. Je betaalt 0,085 euro per kilogram GFT.


Betaling

ILvA zal voor elk gezin een afvalrekening openen. Je zal een voorschot van 35 euro moeten betalen via je Mijn-ILvA account, dat op deze rekening zal gezet worden. Wanneer de ophaalwagen je container leegmaakt, zullen de kosten automatisch van je rekening gehaald worden. Is het saldo van je afvalrekening minder dan 12,50 euro? Dan zal je een betalingsuitnodiging krijgen om je saldo aan te vullen. Wanneer je saldo lager is dan 0 euro, zal je container niet geledigd worden en word je de toegang tot het containerpark geweigerd.


Ben je onlangs verhuisd?

Dan zijn er twee mogelijkheden die zich kunnen voordoen: 

  • Mogelijkheid 1: Er zijn al containers in de woning aanwezig.
    Zijn er containers aanwezig met een C op de adressticker aan de zijkant? Je hoeft niets te doen. Je kan de aanwezige containers gebruiken bij de start van gewogen diftar. Wil je graag een ander formaat van container of wil je je GFT-container ruilen voor een compostvat? Neem contact op met ILvA via het gratis telefoonnummer 0800 98 002.
  • Mogelijkheid 2: Er zijn geen containers in de woning aanwezig.
    Neem contact op met ILvA via het gratis telefoonnummer 0800 98 002. We maken dan een afspraak om een grijze restcontainer en/of een GFT-container (of een compostvat) te leveren.

Communicatie

ILvA zal uitgebreid communiceren over de overstap naar gewogen Diftar. 

Je vindt nu al veel antwoorden op http://www.ilva.be/gewogendiftar/

Of volg ILvA op Facebook: https://www.facebook.com/ilva.afval