HAALTERT: zondag 06/12/2020: WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 gesloten v/h publiek/gesloten wegens Covid-19 maatregelen

  • zo 6 december 2020 van 10:00 tot 14:00
WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 - WOII resistance museum The Partridge '44
"In the heart of the operation area of the resistancegroup The Partridge '44 at HAALTERT-Belgium"

Zondag 06/12/2020 is het WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 - Warandegebouw Haaltert gesloten voor het publiek met inachtnemingen van de Covid-19 onderrichtingen/veiligheidsmaatregelen (oa.dragen van mondmasker verplicht, handen ontsmetten en een veilige afstand bewaren van 1,50m.)

* Het verhaal: het WO2 verzetsmuseum te Haaltert werd op 7 mei 2005 plechtig geopend voor het publiek,in aanwezigheid van afgevaardigden der Amerikaanse, Britse en Nieuw-Zeelandse ambassade.
Het museum kwam tot stand dankzij de medewerking van het gemeentebestuur Haaltert en in het bijzonder onder impuls-initiatief van ere-schepen van cultuur de hr.Wim ALLAER.

Het privéarchief van geheime documenten van wijlen Alfred NOTEBOOM, stichter-leider van het Haaltertse schuiloord, werd er dankzij een schenking in 1998 van de kinderen Alfred NOTEBOOM, ontsloten voor het ruime publiek.
De Haaltertse "champetter" Gustaaf MUYLAERT lag aan de oorsprong van de contacten- en research met de kinderen Alfred NOTEBOOM en mede-oprichter van het WO2 verzetsmuseum.

* De collectie: je kan er informatie vinden aan de hand van tentoongestelde voorwerpen- en documenten / foto's omtrent de WO2 vliegtuigcrashes te Aaigem (C for Charlie), Outer (To Hell or Glory), Bavegem (G for George) en Haaltert (crash Duits straalvliegtuig ME-262 piloot Rony LAUER) waarbij het Haaltertse schuiloord nauw betrokken was in de onderduiking-ontsnappingslijnen.
Tevens worden er zeldzame Britse militaire duivenberichten tentoongesteld, WO2 droppingscontainers, een Duitse telexmachine uit 1937, de Amerikaanse tegenhanger (1942) van de Duitse Enigma en verschillende WO2 schenkingen uit binnen-en buitenland.

* Het museum is gerelateerd aan de WO2 monumenten/gedenkplaten te: OUTER (Lebekestraat), AAIGEM (ASHAGE), BAVEGEM (kerk), HAALTERT-Hoogstraat (Alfred NOTEBOOM-plein/overzijde warenhuis Colruyt), HAALTERT-Houtmarkt (thv.ingang kerkhof)

* Het museum wordt beheert, zonder enige winstgevende doeleinden, door de Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert (aangesloten bij de culturele adviesraad Haaltert), en met medewerking van het gemeentebestuur Haaltert. De toegang en rondleidingen zijn er volledig gratis.

* Het museum is opgenomen in de lijst van musea tot ontsluiting van het WO2 erfgoed in de Euregio-Scheldemond.(studie Westtoer).
Het museum verleende reeds zijn medewerking aan: de VRT-uitzending ' Man bijt hond ' , ' Publiek Geheim ', de Belgisch-Britse kortfilm ' Hinge Factor ' van de Belgische cineast Michael BOUCHERIE opgenomen te Sint-Lievens-Esse / Zavelstraat.

* Het WO2 verzetsmuseum onderhoudt nauwe contacten met familieleden van ondergedoken- en geholpen air force bemanningsleden tijdens WO2, in: de US, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Schotland.
-
* Laat niets verloren gaan ! schenkingen van WO2 gerelateerde verzetsvoorwerpen en/of documenten worden er in dank aanvaard en tentoongesteld voor het ruime publiek.

* Ere-bestuursleden van het WO2 verzetsmuseum / Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert: wijlen Albert RENNEBOOGH (NSB-Heldergem), wijlen Gustaaf MUYLAERT, wijlen Alfons BEERENS (NSB-Heldergem), wijlen Willy ROTTIERS (Kerksken), wijlen Jean- Marie CENTNER (Brussel) 1th.US.Infantry Division "Big Red One" 26th.Infantry Regiment (Counter Inteligence Corps) , wijlen Henri, Mimi en Paul NOTEBOOM (Gent).

* NB.: educatieve groepsrondleidingen voor het onderwijs: vanaf het 6° leerjaar-basisonderwijs, middelbaar en univ, worden tot eind 2020 afgelast wegens de Covid-19 pandemie.

* NB.: Geleide groepsbezoeken (ook buiten de maandelijkse openingsdagen) zijn afgelast tot eind 2020 wegens de Covid-19 pandemie.

De rondleidingen zijn er gratis .
Reservatie: één week op voorhand via email / contact: Depatrijshaaltert@proximus.be

Locatie

Warandegebouw
Sint-Goriksplein 17 , 9450 Haaltert

Prijs

  • gratis

Organisatie

Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert