HAALTERT: zondag 07/02/2021 WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 gesloten voor het publiek, mbt.Covid-19 maatregelen).

  • zo 7 februari 2021 van 10:00 tot 14:00
WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 - WOII resistance museum The Partridge '44
"In the heart of the operation area of the resistancegroup The Partridge '44 at HAALTERT-Belgium"

Zondag 07/02/2021 is het WO2 verzetsmuseum De Patrijs '44 - Warandegebouw Haaltert gesloten voor het publiek, mbt.de Covid-19 maatregelen.

* Het verhaal: het WO2 verzetsmuseum te Haaltert werd op 7 mei 2005 plechtig geopend voor het publiek, in aanwezigheid van afgevaardigden der Amerikaanse, Britse en Nieuw-Zeelandse ambassade.
Het museum kwam tot stand dankzij de medewerking van het gemeentebestuur Haaltert en in het bijzonder onder impuls-initiatief van ere-schepen van cultuur de hr.Wim ALLAER .

Het privéarchief van geheime documenten van wijlen Alfred NOTEBOOM, stichter-leider van het Haaltertse schuiloord, werd er dankzij een schenking in 1998 van de kinderen Alfred NOTEBOOM, ontsloten voor het ruime publiek.
De Haaltertse "champetter" Gustaaf MUYLAERT lag aan de oorsprong van de contacten- en research met de kinderen Alfred NOTEBOOM en mede-oprichter van het WO2 verzetsmuseum.

* De collectie: je kan er informatie vinden aan de hand van tentoongestelde voorwerpen- en documenten / foto's omtrent de WO2 vliegtuigcrashes te Aaigem (C for Charlie), Outer (To Hell or Glory), Bavegem (G for George) en Haaltert (crash Duits straalvliegtuig ME-262 piloot Rony LAUER). Het Haaltertse schuiloord was nauw betrokken in de onderduiking-ontsnappingslijnen tijdens WO2.
Tevens worden er zeldzame Britse militaire duivenberichten tentoongesteld (Secret Operation Columba), WO2 droppingscontainers, een Amerikaanse versie daterende 1942 van de Enigma-codeermachine, een Duitse telex machine uit 1937, persoonlijke schenkingen uit binnen- en buitenland.

* Het museum wordt beheert, zonder enige winstgevende doeleinden, door de Vaderlandslievende Kring Haaltert met medewerking van het gemeentebestuur Haaltert. De toegang is er gratis.

* Het museum is opgenomen in de lijst van musea tot ontsluiting van het WO2 erfgoed in de Euregio-Scheldemond.(studie Westtoer).
Het museum verleende reeds zijn medewerking aan: de VRT-uitzending ' Man bijt hond ' , ' Publiek Geheim ', de Belgisch-Britse kortfilm ' Hinge Factor ' van de Belgische cineast Michael BOUCHERIE opgenomen te Sint-Lievens-Esse / Zavelstraat.

* Het WO2 verzetsmuseum onderhoudt nauwe contacten met familieleden van ondergedoken- en geholpen air force bemanningsleden tijdens WO2, in: de US, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Schotland.
-
* Laat niets verloren gaan ! schenkingen van WO2 gerelateerde verzetsvoorwerpen en/of documenten worden er in dank aanvaard en tentoongesteld voor het ruime publiek.

* Ere-bestuursleden van het WO2 verzetsmuseum / Vaderlandslievende Kring Haaltert: wijlen Albert RENNEBOOGH (NSB-Heldergem), wijlen Gustaaf MUYLAERT, wijlen Alfons BEERENS (NSB-Heldergem), wijlen Willy ROTTIERS (Kerksken), wijlen Jean- Marie CENTNER (Brussel) 1th.US.Infantry Division "Big Red One" 26th.Infantry Regiment (Counter Inteligence Corps) , wijlen Henri, Mimi en Paul NOTEBOOM (Gent).

* NB.: educatieve rondleidingen voor het onderwijs: vanaf het 6° leerjaar-basisonderwijs en middelbaar, zijn gevolg de Covid-19 pandemie in 2021 voorlopig afgelast.

* NB.: geleide groepsbezoeken (ook buiten de maandelijkse openingsdagen): zijn gevolg de Covid-19 pandemie in 2021 voorlopig afgelast.
(Rondleidingen tijdens het jaar zijn er gratis) .
Reservatie: één week op voorhand via email / contact: Depatrijshaaltert@proximus.be

Locatie

Warandegebouw
Sint-Goriksplein 17 , 9450 Haaltert

Prijs

  • gratis

Organisatie

Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert