Naar inhoud

Nieuw bibliotheeksysteem in oktober 2019

wise logo (grote weergave)

Alle Oost-Vlaamse bibliotheken stappen over naar een Eengemaakt Vlaams Bibliotheeksysteem (EBS). En daarom zal ook de hoofdbib van Haaltert en de spelotheek uitzonderlijk gesloten zijn van dinsdag 1 oktober tot en met vrijdag 4 oktober 2019. Het filiaal in Denderhoutem is gesloten van dinsdag 1 oktober tot en met zaterdag 5 oktober. 

OPGELET!

  • Tussen 10 september en 5 oktober kunnen al geen materialen gereserveerd worden.
  • Van 1 tot en met 4 oktober 2019 zijn er geen uitleningen, inleveringen of verlengingen mogelijk.
  • Maar je kan wel steeds terecht bij de inleverbus aan de hoofdbib. Als je materialen vóór 1 oktober moesten ingeleverd worden, loopt de boete niet verder op tijdens de sluitingsperiode.
  • We voorzien een langere uitleentermijn voor gebruikers die tussen 3 en 8 september 2019 materialen uitleenden, omdat hun normale uitleentermijn afloopt tijdens of kort na de sluitingsperiode.
  • De geplande activiteiten (workshops voor klassen en leesgroep BibArt) gaan tijdens de sluitingsperiode gewoon door, zoals voorzien!

Alles nieuw

Op zaterdag 5 oktober, tussen 10 en 12u, opent de hoofdbibliotheek met een nieuw bibliotheeksysteem en een aangepast gebruikersreglement.

Het filiaal opent zijn deuren opnieuw op dinsdag 8 oktober.

Van het nieuwe bibliotheeksysteem zal je als bezoeker weinig merken. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden aan de balies mogelijk iets langer zijn, omdat onze bibliotheekmedewerkers het nieuwe systeem zelf nog in de vingers moeten krijgen.

Lid van de hele BibArt-regio

Er komt een gemeenschappelijk lidmaatschap voor de BibArt-bibliotheken die samenwerken binnen het EBS. In de praktijk betekent dit dat je in de bibliotheken van Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove materialen kan ontlenen onder dezelfde uitleenvoorwaarden en er een gemeenschappelijke tarievenlijst van toepassing is.

Nieuw reglement en aangepaste tarieven

Het gebruikersreglement en de tarievenlijst wijzigen. Wat betekent dit voor jou als gebruiker van de bibliotheek en spelotheek? We sommen hieronder de belangrijkste wijzigingen op.

  • We gaan werken met een andere uitleentermijn (3 weken i.p.v. 4 weken). Materialen kunnen maximaal twee keer verlengd worden. De maximale uitleentermijn wordt dus 9 in plaats van 8 weken.
  • Elke lener (ook kinderen tot 12 jaar) kan maximum 25 materialen uitlenen (5 materialen spelotheek).
  • De kostprijs voor een reservatie wordt 0,50 euro.
  • De aanmaningsprocedure wordt strenger indien je de materialen niet tijdig terugbezorgt of verlengt en indien je openstaande schulden niet binnen een bepaalde termijn betaalt.

Het nieuwe gebruikersreglement en tarievenlijst zijn van toepassing vanaf 5 oktober 2019. Binnenkort zal je deze documenten kunnen downloaden. 

Gebruiksvriendelijker systeem

Dankzij het Eengemaakt Vlaams Bibliotheeksysteem (EBS) en de bijhorende nieuwe software worden het uitlenen en innemen van materialen, het inschrijven van nieuwe leners en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in de bibliotheek betrouwbaarder, makkelijker en gebruiksvriendelijker.

Nieuwe website voor de bib

Bij de gemeenschappelijke basisinfrastructuur hoort ook een nieuw centraal websiteplatform, waarbinnen alle Vlaamse openbare bibliotheken een eigen (deel)website kunnen aanmaken en beheren.
Bibliotheek Haaltert krijgt een nieuwe website vanaf 5 november 2019.

Met deze website trekken we volop de kaart van gebruiksgemak voor onze leners. Info vinden over de bib, zoeken in de catalogus, geïnspireerd worden om meer te lezen, ontleningen verlengen, reserveren,… het zal allemaal op één centrale plek kunnen en volledig aangepast zijn aan gebruik op de smartphone.

 

Indien je verder nog vragen of opmerkingen hebt bij bovenstaande informatie, kan je terecht bij de bibmedewerkers.