Compensatiemaatregelen zonnepanelen van de Vlaamse Regering

Liet je vorig jaar zonnepanelen plaatsen en rekende je net als velen op nog 15 jaar terugdraaiende teller? Wie het nieuws de afgelopen weken volgde, kon er niet omheen. De beslissing van het Grondwettelijk Hof om de regeling van de terugdraaiende teller teniet te doen, kwam bij velen hard aan. Ook de gemeente betreurt deze gebeurtenissen ten zeerste.

Als lokaal bestuur willen jou dan ook graag correct informeren over wat er nu specifiek verandert voor jou.

Je hebt al een digitale meter

Sinds de beslissing van het Grondwettelijk Hof, draait deze digitale meter niet meer virtueel terug. Om dit te compenseren, werkte de Vlaamse Regering een compensatiepremie uit.

Bereken hoeveel premie je zal ontvangen 

Je zal zelf gecontacteerd worden door Fluvius met de instructies voor het aanvragen van deze premie. Verwacht wordt dat dit vanaf april zal gebeuren.

Je hebt nog geen digitale meter

Voorlopig verandert er nog even niets. Fluvius heeft het vervangen van de oude meters bij gezinnen met een zonnepaneleninstallatie tijdelijk stopgezet. Zolang je geen digitale meter hebt, blijft jouw meter dus nog steeds terugdraaien.

Dit blijft uiteraard niet zo. Tot nu toe werden de digitale meters eerst geïnstalleerd in woningen met een zonnepaneleninstallatie. Dit verandert nu. Fluvius zal de uitrol van de digitale meter aanpakken per gemeente, per straat, zonder daarbij rekening te houden met een eventuele PV-installatie. Mogelijks komen ze dus nog dit jaar bij jou langs voor het vervangen van uw klassieke Ferrarismeter. Je kan de installatie van de digitale meter niet weigeren.

Van zodra de digitale meter geïnstalleerd is, kan je dezelfde premie aanvragen als mensen die al een digitale meter hebben.

Bereken hoeveel premie je zal ontvangen 

Nog vragen?

Ongetwijfeld heb je nog veel vragen. We verwijzen je dan ook graag door naar volgende website van de Vlaamse Overheid waar al een aantal antwoorden op veel gestelde vragen gebundeld staan en waar je de meest accurate informatie kan terugvinden.

Extra informatie