Beeld
De Fransman
Het beeld ‘De Fransman’ is een hulde aan de honderden Vlaamse seizoenarbeiders die om den brode have en goed verlieten en vooral in Frankrijk zwaar labeur verrichtten in de bietenoogst.
Met hun ‘bouzache’ op de schouder trokken zij van het station in Burst naar Tourcoing, vanwaar zij via ‘Le Bureau d’Immigration’ verder uitzwermden naar de Franse boeren. Wegens het grote aantal seizoenarbeiders kreeg Heldergem de naam mee van ‘Fransmandorp’. In 1900 telde Heldergem ruim 200 seizoenarbeiders, zowat 16 % van de totale bevolking.
De Somer beeldde de seizoenarbeider prachtig uit: een beetje door de knieën gezakt van het zware werk, maar toch met de glimlach.
Kunstenaar
Herman De Somer
Herman De Somer (1923-2008) zoon van een meubelmaker en sculpteur woonde en werkte in Vlekkem. Zijn werk zelf is niet echt traditioneel, want er zit een moderne lijn in met krachtige trekken vol elegantie en menselijke indrukken van vreugde, angst, protest en aanklacht. Het niet-commerciële werk getuigt nog altijd van veel dynamiek en zeer sterke inhoud. Hoewel beeldhouwen fysiek erg vermoeiend was, bleef het zijn passie.
In zijn geboortedorp is er een ‘De Somer-route’ die ons stuurt langs enkele beelden van de kunstenaar. Hij ontving buitenlandse prijzen, onder andere in Italië, Cambridge en Parijs.
Hij maakte ook het beeld De jeneverdrinker, Kerkskendorp Kerksken.
Locatie
Heldergemstraat 136, 9450 Heldergem