De Kantwerkster

Beeld


De Kantwerkster

Volgens de kunstenares, May Claerhout, werd haar werk geboren uit de cultuur van onze samenleving en wordt het weer geabsorbeerd door het weefsel van diezelfde samenleving.

Bij de kantwerkster legde zij de nadruk op het begrip schoonheid niet alleen van het kantwerkstuk dat zij kunstig vervaardigt, maar ook van de vrouw zelf die met zoveel liefde de kantwerkkunst beoefent.

Het beeld is een hulde aan de honderden vrouwen uit onze regio die, vooral in het interbellum, deze kunstige activiteit uitvoerden. In Haaltert zelf waren ruim 30 kantuitgevers die werk verschaften aan de vele thuiswerksters. Hun afgewerkte kantstukken werden gewaardeerd in binnen- en buitenland.

Kunstenaar


May Claerhout

Werd geboren in Pittem in 1939 en overleed in 2016 in Malle. Zij ontdekte als kind het vermogen van haar handen en van haar ogen, want het beeldend werk begint volgens haar bij het oog. Je moet de gave en wil hebben om de dingen te zien, de uitbeelding volgt wel. Samen met haar echtgenoot werkte zij in hun bronsgieterij in Malle.

Indrukwekkende sculpturen sieren de basiliek van Koekelberg (Pater Damiaan), het Rijksarchief in Brussel en het ACV gebouw in Antwerpen. Ook de kruisweg, de paaskandelaar en een glasraam in de kerk van Kerksken heeft zij ontworpen.

Locatie

Pastorijtuin, Bruulstraat 8, 9450 Haaltert

De tuin is vrij toegankelijk via de parking van het Jeugdheem, links van de pastorie.