Driekoningen

Beeld


Driekoningen

Reeds in 1738 werd verwezen naar een soort Driekoningenviering in onze regio: “Ze kwamen zich gesaemdlyck en vroijelyck vermaken, hunne aangezichten waren bedekt, ze droegen vrouwenhoeden en ze begonnen ‘stommelinkx’ te dansen en te springen”.

De kunstenaar verwoordt het als volgt: “Met dit beeld heb ik het sociaal gebeuren en het feestelijk karakter van het Driekoningenfeest in Denderhoutem proberen vast te leggen: geen drie koningen in hun klassieke houding met goud, wierook en mirre, maar een houding vol expressie en dynamiek. Drie figuren die als vuurwerk de ruimte in springen in verschillende richtingen, blijde gezichten, kinderen die deelnemen aan het gebeuren, ‘de open deur’ en de sterren van de sterrenworp”.

Kunstenaar


Patrick Van Craenenbroeck

De kunstenaar (1953) werkt in Teralfene en kan terugblikken op een vruchtbare artistieke loopbaan. Hij stelt tentoon in binnen- en buitenland en ontving verscheidene onderscheidingen, zoals laureaat van de nationale Beeldhouwwedstrijd van het ‘August Vermeylenfonds’ in 1986 en 2001; Bronzen medaille nationale Beeldhouwwedstrijd 1989; Zilveren medaille nationale Beeldhouwwedstrijd Oostende in 1990 en selectie Biënnale van Malta in 1997.

Verschillende kunstenaars (dichters, componisten, muzikanten, fotografen, choreografen, regisseurs en woordkunstenaars) werden door de sterke expressie van de beelden geïnspireerd. Dit groeide uit tot een vruchtbare artistieke kruisbestuiving in het multimediaproject “een scheur in de tijd” (1997) en “Klink Klaar & Klei" (2013)

Website van Patrick Van Craenenbroeck

Locatie 

Dorp, Denderhoutem