Extra energiepremie en pamperpremie voor kwetsbare gezinnen

Lokaal bestuur Haaltert geeft dit jaar een extra energiepremie voor kwetsbare gezinnen met een budgetmeter en een extra bedrag voor afvalophaling door ILvA toe te kennen aan gezinnen met kinderen met een UiTPAS aan kansentarief.

De coronacrisis, de stijgende energieprijzen en de daling van de koopkracht brengen grotere uitdagingen mee voor wie het financieel moeilijk heeft. Lokaal bestuur Haaltert besliste daarom om dit jaar een extra energiepremie voor kwetsbare gezinnen met een budgetmeter en een extra bedrag voor afvalophaling door ILvA toe te kennen aan gezinnen met kinderen met een UiTPAS aan kansentarief. 

Deze maatregelen kaderen in het armoedebeleid van het lokaal bestuur, naar aanleiding van de coronacrisis.

Energiepremie

Haaltertse gezinnen die een budgetmeter voor aardgas of elektriciteit hebben, ontvangen een energiepremie van 100 euro voor aardgas, en 58 euro voor elektriciteit, die rechtstreeks op de budgetmeter zal worden gestort. Er dient hiervoor dus geen aanvraag te gebeuren.

Lokaal bestuur Haaltert ondersteunt kwetsbare gezinnen bovendien met de minimale levering voor aardgas. Voor gezinnen met een actieve budgetmeter voor aardgas (of prepaid via de digitale meter) en in armoederisico, kent het OCMW bovendien een financiĆ«le steun om aardgas op te laden van 1 november tot 31 maart. De minimale levering dient wel aangevraagd te worden, daarvoor kan men terecht bij het OCMW via 053 85 86 40 of socialedienst@haaltert.be 

Pamperpremie 

In Haaltert zijn er 38 kinderen tot en met 3 jaar die recht hebben op een UiTPAS aan kansentarief. Aan deze gezinnen kent lokaal bestuur Haaltert 30 euro per kind toe om tegemoet te komen aan de hogere afvalkost voor luiers van die jonge kinderen. 

De pamperpremie wordt rechtstreeks gestort op de afvalrekening (ILvA) van de gezinnen, ook hiervoor dient er dus geen aanvraag te gebeuren. 

Subsidie voor Armoedebestrijding

Het lokaal bestuur ontving naar aanleiding van de COVID-19 pandemie een subsidie voor Armoedebestrijding.

In 2020 besliste het lokaal bestuur om een premie van 30 euro per kind toe te kennen voor gezinnen met recht op de sociale toeslag in het groeipakket, voor het totaal bedrag van 16.905 euro. Dit jaar besloot het lokaal bestuur om 9.274 euro te investeren in de energiepremie en de pamperpremie.