Geboortebossen

In Haaltert worden al jarenlang geboortebossen aangeplant. Na de Holbeekweg, de Hoomweg en het Eiland, wordt nu verder geplant in de Hoomweg in Heldergem. 

Elk jaar worden kersverse ouders in het najaar uitgenodigd om een boompje te komen planten voor hun nieuwe kindje. De ouders ontvangen daarvoor een uitnodiging en kunnen op de vastgelegd dag langskomen in het geboortebos. Daar staan boompjes klaar die de gezinnen planten in naam van de baby. De ouders krijgen een naamkaartje om aan de boom te hangen en een attentie voor hun nieuwe spruit.

Er wordt telkens een mix van inheemse struiken en bomen geplant: Meidoorn, Zwarte Els, Sporkehout, Gelderse Roos, Kardinaalsmuts en Hazelaar. Natuurpunt en gemeentepersoneel steekt naar goeie gewoonte een handje toe. 

Op die manier stijgt het aantal bomen in Haaltert. We hopen dat de kinderen later in de bossen gaan spelen en wandelen. 

Update 2023

Vanaf 2023 doen we de aanplant van het geboortebos in het najaar en niet meer in het voorjaar. Na de geboortebosaanplant in het voorjaar van 2022 was er veel sterfte van jonge boompjes. Deze sterfte is te wijten aan de klimaatverandering. Om dit in de toekomst te vermijden en bijgevolg ook het meeste te halen uit deze financiële investering, verplaatsen we de aanplant naar het meer vruchtbare najaar.

Speelbos

Eén van de geboortebossen werd al aangelegd als speelbos. 

Spelen op natuurlijke speeltoestellen, middenin het bos. En het bos zelf is ook een speelterrein vol uitdagingen.

Aan de Heldergemstraat/Oud-dorp kan je de Hoomweg inrijden. Wat verder dan nummer 25 zie je een bomenrij. Daar kan je via een landwegje, waar het bord staat, naar het speelbos.

Gerelateerde items