Geveltuin

Ook een kale gevel? Fleur hem op met een geveltuintje! Geveltuinen zijn niet alleen goed voor milieu en dier, maar ze fleuren ook je voorgevel, je straat én de voorbijgangers op. Zulke initiatieven ondersteunen we dus graag. Daarom kan je nu een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Wij voeren de werken dan gratis uit. 

Goed voor mens en klimaat

Bij elke geveltuin wordt verhard materiaal uitgebroken. Zo infiltreert het regenwater in de bodem en stroomt het niet zinloos weg in de riolering. De planten in je geveltuin bieden ook schuilplaatsen voor insecten en vogels, en vergroten de biodiversiteit. Geveltuinen zorgen daarnaast ook voor kleurrijke, sfeervolle straten en bevorderen sociaal contact.

Wil je ook graag een geveltuintje? Je vindt het formulier onderaan deze pagina. De gemeente voert de voorbereidende werken gratis voor je uit. Jij staat enkel in voor de aankoop en het aanplanten van je plant(en). 

Vraag hier een geveltuin aan

Geveltuin aanleggen

1. Controleer de voorwaarden

Lees eerst even het 'Reglement Aanleggen van een geveltuin' onderaan deze pagina en ga na of jouw gevel in aanmerking komt en aan alle voorwaarden voldoet.

Voor de aanleg van een geveltuin moet een aanvraag door de beheerder worden ingediend. Huur jij? Vraag dan eerst toestemming aan de eigenaar. Je vindt de nodige documenten onderaan de pagina. 

2. Kies je planten en ontwerp

Denk ook lokaal bij je geveltuin en kies voor inheemse soorten. Hou bij je keuze rekening met de voorwaarden uit het 'Reglement Aanleggen van een geveltuin' onderaan deze pagina.

Mogelijke planten zijn bijvoorbeeld klimplanten en lage beplanting zonder doornen. Want de planten mogen je medeburgers of bouwconstructies niet kunnen beschadigen. Klimop en andere sterk woekerende planten zijn ook niet toegestaan. 

Inspiratie nodig? Onderaan deze pagina vind je schetsen van reglementaire geveltuinen en een plantenlijst om je op weg te helpen.

3. Aanvragen

De beheerder moet de aanleg van een geveltuin eerst aanvragen bij de gemeente. Dat kan eenvoudig via ons e-loket. Onderaan de pagina vind je een link naar het formulier.

Lukt digitaal aanvragen niet? Neem dan contact op met de dienst Ruimte op 053 85 86 07 of print het aanvraagformulier in pdf onderaan de pagina en stuur het op met de post naar Hoogstraat 41,9450 Haaltert ter attentie van de dienst Ruimte. 

4. Plantvak(ken) laten graven

Als het college van burgemeester en schepenen jouw aanvraag goedkeurt, dan brengen we je op de hoogte. Als inwoner van Haaltert heb je geluk: de technische dienst van de gemeente graaft het plantvak voor jou!  

5. En planten maar

Zo, je bent klaar met de voorbereiding. Tijd om te planten! Geef meteen water, zodat de aarde tot tegen de wortels spoelt. Bewater je kersverse geveltuin regelmatig, zeker in droge periodes.

Ben je tevreden met het resultaat? Overtuig je buren, vrienden en kennissen. Neem een foto en post hem op Facebook, Instagram of Twitter met de hashtags #1000geveltuinen.be #klimaatgezondZOV en #haaltertinbeweging. Zo help je mee om het doel van 1.000 extra geveltuinen in Zuid-Oost-Vlaanderen waar te maken.