Zieke of gewonde dieren

Een ziek of gewond wild dier gevonden? Contacteer dan het Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen via 09 230 46 46. 

Jaarlijks worden er via het Wildlife VOC team 1.000 tot 2.000 oproepen behandeld en ongeveer 12.000 dieren per jaar opgevangen in de opvangcentra voor vogels en wilde dieren (VOC) van Oost-Vlaanderen. De dieren vliegen tegen een venster, hangen verstrikt in prikkeldraad, vallen uit hun nest of worden gewond gevonden langs de kant van een drukke weg.

Het Wildlife VOC Team geeft jou advies bij het opmerken of vinden van een gewond of ziek dier. Zij begeleiden je bij het opvangen van een dier in nood en/of eventueel doorverwijzen naar de bevoegde diensten of opvangcentra.

Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen is elke dag beschikbaar en van 9 tot 21 uur bereikbaar via 09 230 46 46.

Wat als je een gewond of verzwakt wild dier vindt?

Bekijk de situatie

Dieren kunnen omwille van verschillende redenen gewond zijn: aanrijdingen, prikkeldraad, ramen, ziekte … Het is belangrijk te weten wat er aan de hand zou kunnen zijn met het dier.

Opgelet: niet elke dier is in nood en moet opgevangen worden. Het is dan ook belangrijk om het Wildlife VOC Team eerst te contacteren en dan pas te handelen als je de situatie of het dier niet kent.

Breng jezelf eerst in veiligheid

Wanneer een gewond dier langs de snelweg of een drukke baan ligt, bel dan eerst en vooral de politie via 101. Riskeer jouw leven niet. 

Kan je het dier vangen? 

Dan kan je een handdoek, laken of zelfs een kledingstuk gebruiken om een gewond dier te vangen. Gooi het erover en pak het dier op. Als het niets ziet, blijft het rustig en krijgt het minder stress.

Plaats het zo snel mogelijk in een donkere doos

Dit zal ervoor zorgen dat een wild dier rustig blijft. Praat zo weinig mogelijk, want dit zorgt ervoor dat de dieren meer stress krijgen. Ook knuffelen of strelen is uit den boze.

Vergeet geen luchtgaten in de zijkant van de doos te prikken en de doos goed af te sluiten, want sommige dieren durven ontsnappen.

Geen eten of drinken geven

Gewonde dieren hoeven geen eten of drinken te hebben. Breng het zo snel mogelijk binnen zodat het Wildlife VOC Team het dier kan onderzoeken.

Breng het dier zo snel mogelijk naar een opvangcentrum

Vele mensen vinden het vanzelfsprekend dat het Wildlife VOC Team het dier moet ophalen. Wildlife VOC is echter niet verplicht om een dier op te halen. Ook de opvangcentra hebben noch het personeel, noch de middelen om dieren op te halen en beschikken niet over een ambulancedienst. Zij doen hun uiterste best om de beste zorg te geven aan de talrijke patiënten die ze jaarlijks binnenkrijgen. Het weinige gespecialiseerde personeel dat ze hebben, proberen ze dan ook in het opvangcentrum te houden om de vele aanwezige dieren te verzorgen.

Iedereen kan met een gewond of verzwakt wild dier terecht in een erkend opvangcentrum voor inheemse vogels en wilde zoogdieren (VOC) zoals:

  • VOC Geraardsbergen SOS Wilde Dieren
  • VOC Kieldrecht
  • VOC Merelbeke

Ook bij de VOC's die grenzen aan de Provincie Oost-Vlaanderen kan je terecht:

  • VOC Beernem
  • VOC Malderen

Wat na de openingsuren van het VOC?

Dan kan je een gevonden dier altijd in één van de opvangkooien plaatsen naast het opvangcentrum.

Wat als binnenbrengen echt niet lukt?

Raadpleeg in eerste instantie buren, vrienden, kennissen of familieleden.

Ben je echt niet in de mogelijkheid om het dier zelf te brengen? Dan kan je beroep doen op het Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen, op voorwaarde dat je niet over eigen vervoer beschikt, mindervalide bent. Ook telewerkers, bedrijven en dierenartsen kunnen beroep doen op het Wildlife VOC Team. 

Deze teams van vrijwillige chauffeurs worden dan ingeschakeld zodra ze beschikbaar zijn en transporteren wanneer nodig het noodlijdende dier naar het dichtstbijzijnde VOC. Is er geen chauffeur beschikbaar, dan wordt samen met jou een andere oplossing gezocht.

Vrijwilligers gezocht

Heb jij een hart voor de natuur en wil je graag wilde dieren in nood helpen? Word vrijwilliger bij het Wildlife VOC Team! Zij zijn op zoek naar geëngageerde dierenliefhebbers die het team willen versterken als chauffeur of dispatcher. Geïnteresseerden kunnen meer info krijgen tijdens een gratis info- en opleidingsmoment.

Interesse? Neem contact op met de regiocoördinator via voc.oostvlaanderen@gmail.com of 0475 25 42 89.