Naar inhoud

Lokale Radio P.R.O.S.

Voorstelling:

Op 15 december 1979 ging in Denderhoutem een jeugdhuis van start onder de naam "Jeugdhuis 'T HOF". Er werd al vlug geluisterd eind 1979 naar (piratenzender) radio El Pirato in Denderhoutem (uitzendend vanuit de Advocaat De Backerstraat op 101.8 FM) en verschillende jongeren soliciteerden ondertussen bij de diverse radio’s in de regio om ook radio te gaan maken. Eduard De Schrijver nam zelf het initiatief om ook een lokale (toen nog Vrije radio) op te starten én met succes in Denderhoutem. 

Op 7 februari 1982 was het dan zover. Radio Atlantis, later radio P.R.O.S (toen de radio een wettelijke vergunning kreeg) ging de lucht in onder de financiën van Eduard De Schrijver, alias Lambic met een zestal deejees. Het eerste bal werd in een bomvol casino van Denderhoutem gegeven. 28 zangers uit Vlaanderen en Wallonie maakten hun opwachting. Ondertussen waren er al 18 DJ’s bij het radiostation werkzaam. 

Begin 1983 werd de mast van 21 meter verhoogd tot de huidige 33 meter. Radio Atlantis Denderhoutem kreeg trouwens ook af te rekenen met haatgevoelens van collega zenders. De mast werd zelfs eens gesaboteerd en viel op het huis vlak tegen de locatie. 

In 1990 werd radio ATLANTIS omgedoopt dus als Radio P.R.O.S..  De naamsverandering moest destijds door een wet tegen de ketenvorming.  Het vierletterwoord staat voor "Populaire Regionale Omroep Stichting”.  Bij nader inzien heeft deze wet nauwelijks iets aan de ketenvorming gedaan, integendeel.  Weinig radio’s zijn nog onafhankelijk. Wist u trouwens dat  radio PROS in 2004/2005 verkozen tot tweede beste lokale radio in Vlaanderen en zelfs nr. 1 in Oost-Vlaanderen?  In de Benelux staat PROS op een mooie zesde plaats.  Met ruim 500 sponsorende gezinnen (leden) , vele adverteerders en een groot aantal luisteraars is PROS  als oldieradio (én ook met een hart voor het Nederlandstalige muziek en beginnende Vlaamse artiesten) zeker een begrip geworden in het uitzendgebied én ver daarbuiten.  

Op 2 januari 2013 werd definitief verhuisd naar de nieuwe locatie in Heldergem. Precies om 18 uur gingen de uitzendingen daar van start. Ook de bestaande mast werd afgebroken op den Anderenbroeck en werd geplaatst op de van de radar site van de gemeente Haaltert. Er werd vanaf dat moment tevens gewerkt met een straalverbinding tussen de studio en de zender. De verhuis verliep vlekkeloos en op geen enkel moment werden de bestaande uitzendingen onderbroken tijdens de verhuis! 

Tenslotte werd ook nog wat gedaan aan de kwaliteit van de uitzendingen van Radio PROS want op 3 april 2013 werden de mono uitzendingen vervangen door de moderne stereo! 

U kan PROS ontvangen via 105.8 FM (in het uitzendgebied) en wereldwijd ook via lifestream (zie daarvoor de website).

Contact: Schepens Peter Contactadres: Leistraat 59450 Heldergem Telefoon: 0477/465113 Website: www.radiopros.be