Naar inhoud

Meldpunt Discriminatie

Voorstelling:

Met de steun van de Vlaamse overheid wordt in elke Vlaamse centrumstad een Meldpunt Discriminatie opgezet. Wie getuige of slachtoffer is van een ongelijke behandeling kan dus voortaan met zijn melding bij de stad terecht.

Iedereen die geconfronteerd wordt met discriminatie in de ruime Aalsterse regio kan terecht bij het Meldpunt Discriminatie. Discriminatie kan gebeuren op grond van zaken waarin sommige mensen onderscheid maken zoals geslacht, leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur, handicap, gezondheid, enz. Het Meldpunt behandelt alle gronden op een gelijkwaardige manier.

Discriminatie of niet?
De wetgeving bepaalt welke vormen van onderscheid als discriminatie kunnen bestempeld worden en welke niet. Maar ook als het in jouw geval niet om discriminatie gaat blijf je niet in de kou staan. Diverse stedelijke diensten en lokale organisaties werken immers samen om je zo goed mogelijk te helpen. Deze organisaties kunnen enerzijds je melding bezorgen aan het Meldpunt Discriminatie en anderzijds kan het Meldpunt Discriminatie naar deze organisaties doorverwijzen wanneer het gaat om situaties die niet om discriminatie draaien, maar die eerder sociaal van aard zijn.

Het Meldpunt Discriminatie:
• biedt een luisterend oor;
• noteert je klacht en houdt ze bij;
• zoekt naar een oplossing;
• volgt je zaak op tot ze helemaal afgehandeld is;
• neemt initiatieven om discriminatie te voorkomen.

Regio Aalst
De stad gaat voor gelijke kansen voor iedereen en wil elke vorm van discriminatie bestrijden. Sinds 2008 is het Meldpunt Discriminatie opgenomen in een project van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Het Meldpunt Discriminatie Aalst kreeg onderdak bij de dienst Integratie van de stad en stelt zijn werking open voor Aalst, Affligem, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Lebbeke, Lede, Liedekerke en Ninove.

Contactadres: Hoveniersplein 19300 Aalst Telefoon: 053 73 23 39 Fax: 053 70 69 71 Website: www.gelijkekansen.be/meldpunten