Het succes van #MaaiMeiNiet

Lokaal bestuur Haaltert nam deel aan de actie Maai Mei Niet. Wat een ecologisch avontuur! 71 grasperkjes werden een maand lang niet gemaaid. Het effect is duidelijk zichtbaar: Natuurpunt ging kijken en tellen en ontdekte 100 verschillende plantensoorten.

De trage wegen werden niet opgenomen in de actie Maai Mei Niet. 

Lang gras voor het klimaat 

Als je in mei je gras laat staan, zorg je voor heel wat voedsel voor bijen, vlinders en andere belangrijke bestuivers. Bovendien is lang gras beter bestand tegen droogte en hitte. Kortom: wie niets doet, draagt zo zijn steentje bij voor de natuur. 

Van akkerdistel tot zwart tandzaad

Goed nieuws: Natuurpunt Haaltert telde 100 verschillende plantensoorten in onze dorpskern. De paardenbloem, hyacint en madelief ken je vast wel. Maar zag je ook de dagkoekoeksbloem, muurleeuwenbek en bosvergeet-me-nietjes? En zelfs de brede wespenorchis, een zeldzame wilde orchideeënsoort

Daarom is het zo belangrijk om niet te maaien vóór juni: zo geef je (zeldzame) bloemen de kans om zich te verspreiden. 

Nieuwe soorten

Nog een opvallend effect van Maai Mei Niet: plantensoorten die vorig jaar nog niet werden gezien, komen nu piepen tussen het lange gras. Eindelijk krijgen die de kans om te groeien en te bloeien. Zo wordt onze lokale flora elk jaar rijker én diverser. Samen gaan we voor een bloemrijke gemeente. 


Met dank aan Natuurpunt Haaltert