Honden aan de leiband

Waarom aan de leiband?

Het is niet altijd even duidelijk waarom jouw hond nu precies aan de leiband moet. Hiervoor zijn enkele redenen:

 • Om de natuur te beschermen
  Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar. De eerste vogeltjes komen uit hun ei, jonge hazen lopen rond en de eerste bloemetjes ontplooien zich. Loslopende honden kunnen dit proces verstoren door hun geur, hen weg te jagen of door hen zelfs te doden. Elk jaar sterven er verschillende dieren, doordat ze gebeten worden door loslopende honden of doordat ze achtergelaten worden door het geurspoor van een hond.

 • Om andere bezoekers te beschermen
  Iedereen wil op zijn eigen manier van de natuur rondom zich genieten. Niet iedereen vindt het even aangenaam om gevolgd te worden door een loslopende hond tijdens het wandelen, lopen of fietsen. 

  Een hond is ook niet altijd even voorspelbaar. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun viervoeter lief en betrouwbaar is en dat hij dus geen gevaar vormt voor anderen. Maar jaarlijks gebeuren er nog steeds tientallen bijtincidenten bij joggers, wandelaars of fietsers door loslopende honden. 

 • Om je hond te beschermen
  Niet alleen mensen en de natuur lopen gevaar, maar ook je hond loopt gevaar. Wilde everzwijnen of op hol geslagen paarden zouden bijvoorbeeld je hond kunnen verwonden.

  Ook autowegen die dicht bij de wandelroute liggen vormen een gevaar voor je viervoeter. Je hond zou op de weg kunnen aangereden worden en levensgevaarlijk gewond raken. In het slechtste geval zou je hond zelfs dood kunnen zijn.

  Als laatste is een loslopende hond ook veel vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.  

Hondenlosloopweide

Een hondenzone of hondenloopweide is een afgebakend terrein waar je hond onder jouw toezicht vrij mag rondlopen. In Haaltert en Denderhoutem is er een hondenlosloopweide. 

Hier vind je meer informatie over de hondenloopweides   

Wetgeving

De wetgeving stelt dat honden steeds aan de leiband moeten in bossen en natuurgebieden. Op deze manier kunnen ze de rust in de natuur niet verstoren. Loopt je hond toch zonder leiband? Dan kan een natuurinspecteur, bijzondere veldwachter of boswachter een verslag of proces-verbaal opstellen. Zij kunnen je een boete geven van 70 euro tot wel 350 euro. 

Wanneer je niet in een bos of natuurgebied gaat wandelen met je viervoeter, dan gelden er andere regels. Die regels verschillen per gemeente. In Haaltert is het verboden om je hond op openbare plaatsen zonder leiband te laten lopen. Dat is opgenomen in het GAS-reglement. Hou je hond dus zeker aan de leiband. Maar er is een uitzondering op deze regel in een hondenzone.