Huurprijs van slecht geïsoleerde woningen mag opnieuw geïndexeerd worden

Vanaf 1 oktober 2023 is het terug toegestaan aan de verhuurder van een slecht geïsoleerde huurwoning om zijn huurprijs te indexeren. De huurprijs werd in oktober 2022 bevroren om de huurder te beschermen tegen de hoge energieprijzen.

De verhuurders van woningen zonder energieprestatiecertificaat of met EPC-labels E of F mochten gedurende deze periode hun huurprijzen niet indexeren. Voor woningen met een label D kon de helft van de indexatie worden doorgerekend. Zo werden de huurprijzen niet (deels) verhoogd naar aanleiding van de inflatie.

Vanaf 1 oktober 2023 is een indexering voor deze verhuurders dus wel weer mogelijk. Dit is uiteraard geen verplichting voor de verhuurder, maar een mogelijkheid.

Om te vermijden dat de verhuurder de verloren indexering zou inhalen en de huurder ineens met een veel hogere huurprijs wordt geconfronteerd, werd een maximum ingevoerd. 

Welke correctiefactor men moet toepassen, hangt van het energielabel en van de verjaardatum van het huurcontract. Voor een concreet cijfervoorbeeld, zie https://www.vlaanderen.be/huurprijs-en-huurwaarborg/huurprijsindexatie-sinds-1-oktober-2023-met-correctiefactoren