Parkeerverbod of vergunning inname openbaar domein

Wat is een inname van het openbaar domein?

Ga je verhuizen en wordt daarvoor een verhuiswagen of verhuislift voor je woning geplaatst. Wordt er iets geleverd bij je thuis en moet hiervoor een parkeervak vrijgehouden worden. Ga je verbouwen en moet je een stelling of bouwmaterialen op het voetpad plaatsen of een container om het bouwafval af te voeren. Bij nieuwbouwprojecten moet er soms een werfkraan geplaatst worden of een zone afgebakend voor het plaatsen van materialen. Wil je een evenement organiseren op het openbaar domein of een speelstraat aanvragen.

Telkens je een deel van de rijweg, een parkeerstrook, het voet- of fietspad inneemt, moet je vooraf een vergunning voor inname van het openbaar domein vragen aan het lokaal bestuur Haaltert. Ook voor het uitvoeren van werken aan of op het openbaar domein is deze vergunning nodig.

Wanneer moet je je aanvraag indienen?

De aanvraag voor een vergunning voor inname van het openbaar domein moet je minstens 10 werkdagen op voorhand aanvragen.

Hoe doe je de aanvraag?

Deze vergunning vraag je digitaal aan. Dat doe je via onderstaande knop, die je naar het EagleBe aanvraagformulier brengt.

Vraag hier inname openbaar domein of parkeerverbod aan

Let op! Je opent het webplatform EagleBe best in Google Chrome. Dit is de enige browser die EagleBe ondersteunt. U kan het webplatform ook openen in Firefox of Microsoft Edge. Maar dan kunnen er problemen optreden. Het werkt niet met de browser Internet Explorer!
Als Internet Explorer je standaardbrowser is en je telkens de foutmelding krijgt dat je een verouderde browser gebruikt, kan je de link https://app.eaglebe.com/nl-be/new/man?client=21504cf0cc257eca113efc2f5cf66af0 kopiëren naar Google Chrome.

Voor grote projecten kan je best een detailplan van de voorziene inname of eventueel een signalisatieplan bij je aanvraag voegen. Je kan dit plan eenvoudig uploaden in EagleBe.

Heb je problemen bij het invullen van deze aanvraag of heb je niet de mogelijkheid om deze aanvraag digitaal te doen, dan kan je terecht bij dienst Mobiliteit op 053 85 86 07, via mobiliteit@haaltert.be of aan de balie in het gemeentehuis na afspraak.

Wat kost het?

De aanvraag van deze vergunning is gratis.

De verkeersborden worden geleverd of geplaatst indien gewenst. Hiervoor betaal je 2 euro per verkeersbord, met een minimum van 10 euro. Vermeld dit dan wel duidelijk in je aanvraag. Je kan deze borden ook zelf huren of aan je aannemer vragen. Deze borden worden gratis geleverd of geplaatst voor erkende Haaltertse verenigingen, scholen van Haaltert, overheidsinstellingen en jeugdverenigingen.

Signalisatie

In de vergunning voor inname van het openbaar domein wordt opgelegd welke verkeersborden moeten worden geplaatst. Deze vergunning geldt dus eveneens als signalisatievergunning, waarop staat welke verkeersborden en welk waarschuwingsmateriaal je moet plaatsen.

De signalisatie van werken waarschuwt de weggebruiker voor gevaren door werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg en beveiligt de werknemers in de werkzone. De signalisatie van de werken moet zorgvuldig aangebracht worden en blijven hangen zolang de werken bezig zijn.

Gewestweg

Een inname van het openbaar domein op een gewestweg moet eveneens bij het Agentschap Wegen en Verkeer worden aangevraagd via wegen.oostvlaanderen.districtaalst@mow.vlaanderen.be.

Vergunning verlengen

Je kan je vergunning eenvoudig verlengen. In de mail waarmee je de nog lopende vergunning hebt ontvangen, vind je onderaan een link “Mijn portaal”. Als je daarop klikt kom je bij je aanvraag. Je kan je vergunning verlengen door achteraan op de drie puntjes onder “Acties” op “verlengen” te klikken. Je moet dit wel doen vóór je vergunning is verlopen.

Website Hinder in kaart

Alle goedgekeurde vergunningen worden opgenomen in de applicatie ‘Hinder in Kaart’. Op www.hinderinkaart.be kan je je straat ingeven en zoeken naar de geplande hinder voor de komende 30 dagen. Als je doorklikt op een geplande inname, krijg je snel meer inzicht over de locatie van de hinder en de mogelijke gevolgen. Zo ben je tijdig op de hoogte van de verwachte hinder.