Je hebt zonnepanelen en een digitale meter

Dankzij de digitale meter kan je op elk moment zien hoeveel elektriciteit en aardgas je precies verbruikt. Sinds de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de terugdraaiende teller af te schaffen, zitten heel wat inwoners met vragen. Hieronder vind je al wat informatie en enkele nuttige links. 

Dankzij de digitale meter kan je op elk moment zien hoeveel elektriciteit en aardgas je precies verbruikt. De netbeheerder kan de meter ook van op een afstand aflezen. 

Sinds de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de terugdraaiende teller af te schaffen, draait deze digitale meter niet meer terug wanneer je overtollige stroom niet zelf verbruikt. Om dit te compenseren, werkte de Vlaamse Regering een compensatiepremie uit onder de vorm van een retroactieve investeringspremie voor eigenaars die hun investering nog onvoldoende konden terugverdienen.  

Eigenaars die hun digitale meter begin 2021, in 2020 of vroeger geplaatst hebben, zullen in de zomer (normaal in de loop van juli 2021) hun retroactieve investeringspremie kunnen aanvragen bij de Vlaamse overheid. De Vlaamse Regering is de regelgeving hiervoor aan het uitwerken. 

Vanaf de inwerkingtreding van deze nieuwe regelgeving heb je maximum 6 maanden de tijd om je premie aan te vragen. Het is de bedoeling dat deze premie dan in het najaar van 2021 uitbetaald wordt. 

Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap vind je enkele veelgestelde vragen over deze premie en kan je een simulatie maken om het bedrag van je retroactieve investeringspremie te weten te komen. 

Je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief over de retroactieve investeringspremie. Op die manier word je per e-mail op de hoogte gehouden. 

Heb je er al aan gedacht om een teruglevercontract aan te gaan met je energieleverancier voor de elektriciteit die je te veel opwekt en dus niet gebruikt? Klik hier voor meer info.