Maai Mei Niet: wij doen even niets

... voor de natuur. We doen voor de tweede keer mee met de actie Maai Mei Niet en gaat 4 grote graspleinen een maand lang niet maaien.

Zo willen we jou sensibiliseren over het effect dat je kan hebben met je eigen tuin, hoe groot of klein die is. En dat met minder werk! Want je kan een stuk van je gras niet maaien of minder maaien. Klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid blijven namelijk belangrijke thema’s. 

Waarom moet ik dat doen?

Je kan tot wel 10 keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien! Die extra insecten in je tuin lokken dan weer tal van vogels en zijn cruciaal voor onze biodiversiteit. Bovendien is langer gras beter bestand tegen de droogte en hitte. Én de bloemen tussen het gras zorgen voor geur en kleur in je tuin. Niets dan pluspunten dus: minder inspanning en toch meer voordelen want in de maand mei kunnen we, door helemaal niks te doen, ons steentje bijdragen in de aanpak van de klimaat- en milieucrisis.

Maai mei niet in Haaltert

Het lokaal bestuur zal voor #maaimeiniet deze 4 grote graspleinen niet maaien:

  • Gras rond het gemeentehuis
  • Grasplein aan bib Denderhoutem
  • Tuin van het Oud Gemeentehuis Heldergem
  • Grasplein aan Kerkskenhoek

In de grasperken die niet gemaaid worden, komen borden die tonen waarom er even niet gemaaid wordt. Lokaal bestuur Haaltert hoopt op een bloemrijk resultaat waar ook jij van kan meegenieten.

Maaien wandelpaden

De wandelpaden in de natuurgebieden van Den Dotter en De Keelman worden niet gemaaid tot 15 juni, tenzij echt noodzakelijk. 

De andere talrijke trage wegen en wandelbaantjes in Haaltert werden in de tweede helft van april al gemaaid. En maken ook in mei deel uit van het parcours van sociaal maatwerkbedrijf De Loods vzw uit Aalst die de trage wegen maait. Ook de speeltuintjes en speelbossen werden reeds gemaaid en worden verder onderhouden

Doe mee

Je kan zelf ook meedoen aan Maai Mei Niet door in de maand mei (een deel van) je gazon niet (of minder) te maaien. Hoe klein of groot je tuin, terras of oprit ook is, alle beetjes helpen! Zo krijgt onze omgeving meer bloemen en bijgevolg meer bestuivers, zoals hommels, bijen en vlinders. Tegelijk zorgt dit niets doen voor een betere waterinfiltratie, wat onze tuinen beter beschermt tegen droogte. Of hoe je met een kleine aanpassing de natuur een handje helpt!

Inschrijven kan via deze link: https://maaimeiniet.be  
#maaimeiniet