Maai Mei Niet: we doen even niets, voor de natuur

Jouw tuin, ook een stukje natuur

Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin.

Het knalgroene, gemillimeterde gazon is rampzalig voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen?

Zeker niet. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen.

Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat grasmaaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen),cirkels, golvende lijnen...

En maai je gras slechts om de 3 à 4 weken af. In Groot-Brittannië leerde "No Mow May" dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.

Maai Mei Niet

Op de website van initiatiefnemer Knack vind je ook een dossier over Maai Mei Niet en het effect ervan.

Maai Mei Niet is een project van Knack, met de steun van KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt, Het Ministerie voor Natuur en HoGent.

Haaltertse grasperkjes 

Lokaal bestuur Haaltert neemt deel aan de actie Maai Mei Niet en gaat 4 grote graspleinen een maand lang niet maaien. 

Zo wil lokaal bestuur Haaltert de inwoners sensibiliseren over de impact die ze kunnen hebben met hun eigen tuin, hoe groot of klein die is. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen zoals minder en creatiever gras maaien. Klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid blijven namelijk belangrijke thema’s. 

Het lokaal bestuur zal voor #maaimeiniet deze 4 grote graspleinen niet maaien:

  • Gras rond het gemeentehuis
  • Grasplein aan bib Denderhoutem
  • Tuin van het Oud Gemeentehuis Heldergem
  • Grasplein aan Kerkskenhoek

In de grasperken die niet gemaaid worden, komen borden die tonen waarom er even niet gemaaid wordt. Lokaal bestuur Haaltert hoopt op een bloemrijk resultaat waar ook jij van kan meegenieten.