Maai Mei Niet: we doen even niets, voor de natuur

We nemen deel aan de actie Maai Mei Niet. Dat betekent dat in de maand mei er niet of minder gemaaid zal worden. Zo wil lokaal bestuur Haaltert inwoners sensibiliseren over de impact die ze kunnen hebben met hun eigen tuin, hoe groot of klein die is. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen zoals minder en creatiever gras maaien. Klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid blijven namelijk belangrijke thema's.

71 grasperkjes 

In het kader van de Maai Mei Niet-actie van Knack zullen we maar liefst 71 grasperkjes in de gemeente niet maaien. In de natuurgebieden werken we samen met Natuurpunt. Zo creëren we een rijkelijk buffet voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Want door het gras maar om de vier weken te maaien, kunnen er tot 10 keer meer bijen aangetrokken worden.

Trage wegen en wandelbaantjes daarentegen worden wel gemaaid om de veiligheid van de wandelaars te garanderen. Hiervoor werkt lokaal bestuur Haaltert samen met sociaal maatwerkbedrijf De Loods vzw uit Aalst. 

Bermen vallen onder het bermdecreet en zullen dus ook niet gemaaid worden tot ten vroegste 15 juni. Net zoals vastgelegd in het bermdecreet, gebruikt het lokaal bestuur ook geen pesticiden en zal het maaisel afgevoerd worden. Zo krijgen planten en bloemen alle kansen.

In de grasperkjes worden kleine bordjes geplaatst die uitleggen waarom de perkjes even niet gemaaid worden. Zie foto.

Meer bijen aantrekken

Je kan tot wel 10 keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien! Die extra insecten in je tuin lokken dan weer tal van vogels en zijn cruciaal voor onze biodiversiteit. Bovendien is langer gras beter bestand tegen de droogte en hitte. Én de bloemen tussen het gras zorgen voor geur en kleur in je tuin. Niets dan pluspunten dus: minder inspanning en toch meer voordelen want in de maand mei kunnen we, door helemaal niks te doen, ons steentje bijdragen in de aanpak van de klimaat- en milieucrisis.

Doe ook mee! 

Je kan zelf ook meedoen aan de Maai Mei Niet-actie van Knack door in de maand mei (een deel van) je gazon niet (of minder) te maaien. Tijdens het bloementelweekend van 29 en 30 mei kan je dan doorgeven hoeveel bloemen je telt in 1 vierkante meter van je lange gras. Knack berekent op basis hiervan jouw persoonlijke nectarscore. Zo weet je hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor de bijen, vlinders en andere bestuivers. Door de actie elk jaar te herhalen, hoopt Knack een zicht te krijgen op wat groeit in de tuin van de Belg. 

Schrijf je in via maaimeiniet.be

Dankzij de inschrijvingsteller op deze website weten we hoeveel mensen meedoen met de Maai Mei Niet-actie.