Wandeling Mussenzele

Lus 1 van deze wandeling neemt je mee voor een 5 km lange natuurwandeling door Mussenzele, langs den Biest en naar het Vondelhof. Bij lus 2 slingert de route zich 5 km lang door de kouters van Vondelen, Bunder, Anderenbroek en ‘t Eiland.

De wandelroutes starten aan het Mini Museum Mussenzele. De naam Mini Museum Mussenzele verwijst naar het landelijke gehucht Mussenzele. Bezoekers van het museum beleven er de tijd van toen en kunnen er kennismaken met voorwerpen en gereedschap uit grootouders tijd. Het museum is ingericht volgens 5 thema’s: gezin, school, religie, ontspanning, werken en leven op straat.

Den Biest is een prachtig stukje natuurschoon. De naam verwijst naar een ‘plaats waar biezen groeien’ of een ‘plaats met een biezenpoel’. Biezen zijn oevergewassen en groeien op vochtige plaatsen. Ze zijn in grote getale te vinden in den Biest. 

’t Eiland is een recente vervorming van het woord ‘Heiken’ (kleine heide). Heiken, werd doorheen de tijd ‘eiken’, ‘land op ’t eiken’ naar eiland. Deze vermoedelijke verspreking werd uiteindelijk op de officiële kaarten opgenomen. 

De vallei van de Eilandbeek is een landschappelijk pareltje met broekbosjes en natte meersen. Toponiemen als Koebrugje en plaatsen met Vondel in de naam verwijzen naar beekovergangen. Een vondel was een houten plank over de beek en een koebrug was steviger gemaakt om dieren naar graslanden te brengen.

Heb je de route liever op papier?

Je kan de wandelroute gratis afhalen in één van onze toeristische infopunten.

 • gemeentehuis
  Hoogstraat 41,9450 Haaltert
  053 85 86 34
  cultuur@haaltert.be
 • bibliotheek Haaltert
  Achterstraat 2, 9450 Haaltert
  053 85 86 60
  bibliotheek@haaltert.be

Of je kan de PDF hieronder printen/downloaden.