Naar inhoud

Opnieuw maatregelen tegen vogelgriep

kip

In de provincies Luxemburg en Henegouwen is opnieuw vogelgriep vastgesteld. Omdat het virus zich vermoedelijk verspreidt op markten, worden alle verzamelingen van pluimvee (markten, tentoonstellingen, beurzen, …) voorlopig overal verboden.


 

Er zijn opnieuw besmettingen met hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders, respectievelijk in Sainte-Ode (provincie Luxemburg) en in Soignies (provincie Henegouwen). Rond deze besmettingen is telkens een tijdelijke bufferzone met een straal van ongeveer 3 km aangeduid. In deze zone geldt een vervoersverbod voor pluimvee, andere vogels en broedeieren en moet alle pluimvee binnen gevoederd worden.

Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden.

Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:

Datum van het bericht: woensdag 14 juni 2017
Nieuwsoverzicht