Naar inhoud

Versneld asbestafbouwbeleid

asbest

Om ervoor te zorgen dat asbesthoudende materialen zo snel mogelijk uit onze leefomgeving verdwijnen, heeft Vlaanderen een versneld asbestafbouwbeleid opgemaakt. Heb je asbest in huis? Informeer je over wat je kan/moet ondernemen.

Asbest is een bijzonder schadelijke stof. Gelukkig is het gebruik ervan intussen door een reeks wetgevende teksten verboden. Maar omdat de stof in de voorbije decennia erg vaak is gebruikt, is ze nog onder diverse vormen aanwezig in onze omgeving. Ze vormt daardoor een risico voor de gezondheid van burgers en werknemers.

Asbest is lang gebruikt in de industrie, bijvoorbeeld in bouwmateriaal. Hoewel het nu niet meer mag worden verkocht en gebruikt in nieuwe producten, blijft asbest aanwezig in veel woningen, vooral in de vorm van:

  • Golfplaten of leien (afdaken, daken …)
  • Schoorsteenpijpen
  • Dakgoten
  • Vloer- of muurtegels
  • Imitatiemarmer in vensterbanken, treden …

Veel bouwmaterialen bevatten asbest omdat de stof enkele interessante voordelen heeft: het is sterk, isoleert goed, is bestand tegen vuur …

De productie en toepassing van asbest en asbesthoudende materialen in ons land mag dan al wel sinds 1998 en 2001 verboden zijn, toch zijn er naar schatting in Vlaanderen nog ongeveer 2,09 miljoen ton asbesthoudende materialen in en rondom onze woningen, scholen, bedrijven en openbare gebouwen. Daarnaast schatten we dat er nog circa 40.000 km aan asbesthoudende nutsleidingen aanwezig zijn in Vlaanderen.

Om ervoor te zorgen dat asbesthoudende materialen zo snel mogelijk uit onze leefomgeving verdwijnen heeft Vlaanderen een versneld asbestafbouwbeleid opgemaakt. Dit beleid streeft naar een versnelling in de afbouw van alle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse Gewest tegen 2040. Afbouwen betekent het gecontroleerd en veilig ontmantelen en verwerken van de asbesthoudende materialen. Een versneld asbestafbouwbeleid grijpt in op het huidige afbouwritme want zonder ingrijpen verwachten we dat het grootste deel van de asbesthoudende materialen pas tegen 2070 of later zal verwijderd zijn.

Ga naar https://www.ovam.be/milieu-gezondheid/asbest en https://www.ovam.be/asbestafbouwbeleid 

Datum van het bericht: woensdag 20 september 2017
Nieuwsoverzicht