Naar inhoud

Gemeente verkoopt rookmelders

rookmelders

Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle huizen in Vlaanderen. Daarom biedt gemeente Haaltert in samenwerking met de Stichting Brandwonden nu rookmelders aan. Een rookmelder kost 16 euro en heeft een garantie van 10 jaar.

Vanaf maandag 16 oktober kan je een rookmelder kopen aan de balie in het gemeentehuis en in de hoofdbibliotheek en het filiaal. 

Op dit moment is een rookmelder al wettelijk verplicht voor een nieuwbouwwoning of verbouwing. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening, geldt deze verplichting.

Meer info over de wettelijke verplichting op www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteitsbewaking/rookmelders-zijn-verplicht-woningen-om-conform-te-zijn 

Ten voordele van De Stichting Brandwonden

De opbrengst van de verkoop van de rookmelders gaat naar De Stichting Brandwonden. De Stichting wil het slachtoffer van brandwonden en zijn familie helpen zijn plaats in de maatschappij terug in te nemen door het verlenen van financiële steun. Daarnaast voert de Stichting een intensief preventiebeleid dat er moet voor zorgen dat er zo weinig mogelijk slachtoffers te betreuren vallen.

Je kan vertrouwen op de rookmelder

Denk je dat rook je zeker zal wekken als het in je huis brandt? Dat is niet zo. Rook bevat het kleurloos en reukloos gas koolstofmonoxide, dat je net in een diepere slaap brengt. Omdat bij een brand veel zuurstof verbruikt wordt en ook vaak giftige gassen vrijkomen, zijn de slachtoffers meestal al gestikt voor de vlammen bij hen zijn.

Op wat kan je dan wel vertrouwen om je te wekken als er brand uitbreekt? Op de rookmelder. Zodra hij verbrandingsrook waarneemt, slaat hij alarm met een luide sirene. Zo kunnen jij en je huisgenoten het huis snel verlaten en de brandweer verwittigen.

Datum van het bericht: dinsdag 02 januari 2018
Nieuwsoverzicht