Naar inhoud

Renovatieadvies aan huis

wonen - gratis bouwadvies

Je wilt je woning renoveren. Niet zomaar verfraaiingswerken uitvoeren, maar verbouwingen die je achteraf ook iets opleveren zoals minder energieverbruik en vooral meer comfort? Hierbij komen een hele hoop vragen naar boven. Deze vragen werden gesteld aan de renovatieadviseurs van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Wat is de beste volgorde voor mijn verschillende verbouwingsingrepen?

De algemene regel is om eerst te starten met de gebouwschil, waarbij je eerst het dak isoleert. Want warmte stijgt en kan zo verloren gaan. Na het dak komen gevel- en vloerisolatie aan bod. Daarna kunnen ramen en ventilatie verbeterd worden. Tenslotte kan je de verwarming aanpakken en als kers op de taart kiezen voor hernieuwbare energie door zonnepanelen of een zonneboiler te laten installeren.

Maar elk huis is anders en de noden verschillend. Via de online tool op www.bouwwijs.be/mijnwarmhuis kan je zelf al een eerste indicatie van een stappenplan maken om je woning te renoveren. Door enkel eenvoudige vragen te beantwoorden krijg je een stappenplan met per ingreep een overzicht van de geschatte investeringskost, de beschikbare premies en de jaarlijkse energie- en CO2-besparing.

Is 12 cm glaswol voldoende als ik mijn dak wil isoleren?

De algemene regel is ‘hoe meer dakisolatie, hoe beter’, maar uiteraard zijn er steeds constructieve, financiële en logische beperkingen. 12 cm is het absolute minimum. Wij adviseren bij renovatie minstens 25 cm isolatie na te streven, afhankelijk van de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. De isolatie dient in elk geval tot tegen het onderdak aangedrukt te worden.
Een luchtspouw tussen onderdak en isolatie geeft immers kans op het nat worden van de isolatie door condensatie. Verder mag je het dampscherm aan de warme zijde van de isolatielaag zeker niet vergeten.
Als isolatiemateriaal adviseren wij zachte materialen zoals houtwol, houtvezel, hennep, cellulose, glas of rotswol.

Wil je graag renovatieadvies aan huis?

De adviseur spreekt met jou af op de werf. Zo krijg je advies dat perfect op maat is. Surf naar www.bouwwijs.be/renovatieadvies en vul digitaal je aanvraag in. Een medewerker neemt contact met je op om een afspraak met je vast te leggen. In Haaltert is dit advies gratis dankzij het gemeentebestuur en het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen.

Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen: 09 267 78 07, dubo@oost-vlaanderen.be

 

Datum van het bericht: maandag 25 juni 2018
Nieuwsoverzicht