Naar inhoud

Huisdierensticker, vanaf 3 september

huisdierensticker

Vanaf 3 september kan je aan de onthaalbalie van het gemeentehuis een huisdierensticker afhalen. Een huisdierensticker toont welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de brandweer bij een brand ook de huisdieren kunnen redden.

Maak het de brandweer gemakkelijk

1 op 5 Vlaamse huishoudens heeft minstens één hond en 1 op 4 huishoudens minstens één kat. Om maar te zwijgen over reptielen, vogels en andere huisdieren. Maar veel dieren in vele huizen betekent jammer genoeg ook dat er elk jaar tientallen tot zelfs honderden dieren het slachtoffer worden van een woningbrand, een CO2-vergiftiging of zelfs wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal dieren aanwezig in een woning, zodat het huisdier niet op tijd gered wordt.

Een dier is geen brand- of rookalarm

De sticker is een belangrijk hulpmiddel tijdens interventies, maar het is natuurlijk nog beter als er geen interventie van de brandweer nodig is. Sommige baasjes geloven nog steeds dat hun dier rookontwikkeling snel kan opmerken en dat de hond of de kat wel alarm zal slaan. Dit is echter een mythe. Alleen een rookmelder kan rookontwikkeling op tijd detecteren.

Datum van het bericht: donderdag 01 november 2018
Nieuwsoverzicht