Naar inhoud

Wie thuis afval verbrandt, ziet zijn toekomst in rook opgaan.

afval verbranden

Je staat er misschien niet bij stil, maar bij de verbranding van behandeld en/of nat hout, snoeiafval, plastic, papier, … komen er heel wat giftige stoffen vrij. De verbranding veroorzaakt bovendien geurhinder en neerslag van roet en stukjes half verbrand afval.

Mensen die afval verbranden in een kachel of open haard in de woning wijzen er vaak op dat “hun afval anders toch ook maar verbrand wordt”. Deze redenering gaat niet op want de afvalverbrandingsinstallaties zijn tegenwoordig voorzien van een heel filtersysteem, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen minimaal is. Het verbranden van afval is niet alleen hinderlijk en schadelijk voor jezelf, je buren en het milieu, het is ook nog eens verboden. Voor het verbranden van afval in openlucht, haarden en kachels kan je een flinke boete krijgen.

Je afval naar het recyclagepark brengen kost misschien wat meer moeite, maar bedenk dan dat je heel wat ellendige situaties voorkomt. Denk aan jouw toekomst, die van je kinderen en kleinkinderen en van je buren. Een frisse buurt is voor iedereen aangenaam!

Wat mag je dan wel verbranden in een kachel of open haard?

Wie een kachel of open haard heeft, komt wel eens in de verleiding om afval mee op te branden, maar allesbranders zijn geen ‘alles’-branders! Wist je trouwens dat je ook het risico verhoogt op een onverzekerde schoorsteenbrand of uitslaande brand.

Binnenshuis mag je, naast de wettelijk toegelaten brandstoffen zoals aardgas, stookolie en steenkool, enkel onbehandeld droog hout verbranden. Geverfd of geïmpregneerd hout, multiplex of spaanplaten mogen niet verbrand worden, dit is immers afvalhout en de verbranding ervan verspreidt ook heel wat giftige stoffen.

Bij een goede verbranding moet er kleurloze of witte rook uit de schouw komen. Bij grijze of zwarte rook is er duidelijk iets mis! Hou er rekening mee dat het aansteken van een open haard bij mistig weer en windstilte hinder kan geven.

Krijg je te maken met rookhinder van een bedrijf of een particulier, wend je dan tot de lokale politie.

Dienst Leefmilieu in het gemeentehuis, 053 85 86 05, leefmilieu@haaltert.be

 

Datum van het bericht: dinsdag 27 november 2018
Nieuwsoverzicht