Naar inhoud

Klimaatplan in uitvoering

klimaatplan

Eind september klom onze gemeente mee op de barricades voor het klimaat. Samen met 12 andere lokale besturen ijveren we voor actie om de klimaatopwarming zoveel mogelijk tegen te gaan.

We houden het dus niet bij een promopraatje, maar droegen tijdens een persconferentie een straffe stelling aan waar we als gemeente volledig achter staan: gemeentegebouw = energieefficiënt en comfortabel. Na de persvoorstelling werd het plan met de klimaatmobiel op een duurzame manier naar Brussel gereden om over te maken aan de Europese Commissie. Dat we het menen met ons engagement, maken we duidelijk door onze deelname aan het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen dat in 2017 werd opgestart. Samen met de projectpartners willen we tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% verminderen.

Ambitieus plan

Na een jaar hard werken aan een klimaatplan mag het resultaat gezien zijn. In totaal werden meer dan 68 maatregelen en 327 acties geformuleerd, zowel om de CO2-uitstoot te verminderen (mitigatie), als om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan (adaptatie). Een flinke to do-lijst dus voor onze gemeente, onze inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen. Want alleen samen kunnen we het klimaatplan ook echt realiseren.

Gemeenten aan zet

Jaarlijks produceren de 13 steden en gemeenten samen 850.000 ton CO2 of 3,9 ton CO2 per inwoner. En deze grote ecologische voetafdruk kan een pak kleiner.

Daarbij willen we jullie - onze inwoners, bedrijven, landbouwers, organisaties - ook stimuleren. Op de fiets naar het werk, kleiner gaan wonen, zonnepanelen op elk geschikt dak, energieefficiënte bedrijfsgebouwen, … We staan alvast klaar met een pak maatregelen onder de arm om jullie hierin te ondersteunen.

Doe ook mee!

Zit je net als alle projectpartners op hete kolen om het plan effectief mee te realiseren? Maak je dan als geëngageerd bedrijf, school, vereniging, burger, gezin, landbouwer, freelancer bekend op klimaatgezond@so-lva.be en ga mee op weg naar een klimaatgezonde regio.

Dienst Leefmilieu in het gemeentehuis, 053 85 86 05, leefmilieu@haaltert.be

 

Datum van het bericht: maandag 26 november 2018
Nieuwsoverzicht