Naar inhoud

Extra afval in de GFT-container

ilva

De GFT-container wordt al meer dan 20 jaar gebruikt door de gezinnen van ILvA. Vanaf 1 januari 2019 veranderen de sorteerregels, wij lichten ze graag even toe.

Sinds 1996 kan je er je groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in kwijt. Gelukkig maar, want jaarlijks wordt er zo ongeveer 27 miljoen kilogram van dit afval niet meer verbrand, maar gecomposteerd.

Omdat we nog meer afval willen recycleren, veranderen de sorteerregels voor GFT vanaf 1 januari 2019. Vlees- en visresten zijn vanaf dan welkom in je GFT-container, terwijl we je in het verleden de raad gaven om die in de gele zak te gooien. Zo wordt ook dit afval gecomposteerd én bespaar jij plaats in je gele zak!

 

Vanaf januari 2019 mag volgend afval in je GFT-container

  • Groente-, fruit- en tuinafval 
  • Keukenafval en etensresten (plantaardig en dierlijk) 
  • Vlees- en visresten 
  • Schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen) 
  • Vaste zuivelproducten (bv. kaas) 
  • Eieren, eierschalen

Opgelet!

Theezakjes en koffiepads mogen niet meer in de GFT-container. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze steeds vaker plastic bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot GFT.

Fruitstickertjes

Op het meeste individuele fruit plakt een fruitstickertje. Dit is om grotere verpakkingen tegen te gaan, maar aan de kassa moeten ze natuurlijk wel weten welk merk jij wil kopen. Deze stickertjes, hoe klein ook, zorgen echter voor veel vervuiling in de verwerking van fruitafval tot compost. Het is een kleine moeite om deze stickertjes te verwijderen alvorens je de schil in de GFT-container gooit.

Tip: waarom maak je er niet iets leuks van? Beloon je kind bvb. door een plakkalender te maken, en bij x aantal stickertjes krijgt hij/zij een kleine beloning. Zo zet je je kind aan om elke dag een stukje fruit te eten.

Dienst Leefmilieu in het gemeentehuis, 053 85 86 05, leefmilieu@haaltert.be

 

Datum van het bericht: zondag 30 december 2018
Nieuwsoverzicht