Naar inhoud

Bewegen Op Verwijzing helpt de inwoners van Haaltert meer te bewegen

bewegen op verwijzing

Haaltert start op maandag 7 januari 2019 met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid.

Dankzij dit project kunnen huisartsen de inwoners van Haaltert met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzen-coach. Die coach stimuleert de doorverwezen deelnemer om meer te bewegen.

Beweegplan op maat

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’? De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan ‘Bewegen Op Verwijzing’. Het aantal consultaties bij de coach bepaalt de deelnemer zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.

Lage tarieven

Dankzij ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid, profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Hij betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting.

Voordelen

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact. Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen.

Bewegen Op Verwijzing-coach voor Haaltert

Yente De Brucker is de Bewegen Op Verwijzing-coach in Haaltert. Eenmaal de deelnemer een verwijsbrief van zijn/ haar huisarts ontvangen heeft, kan hij/zij contact opnemen met Yente voor het maken van een eerste afspraak. Yente maakt dan in overleg met de deelnemer een beweegplan op.

De coaching zal steeds plaatsvinden in het Sociaal Huis. Enkel met een verwijsbrief van de huisarts kan iemand beroep doen op de coaches.

Stephanie Van Espen - Lokaal Multidisciplinair Netwerk Aalst
0471 38 03 58, ztpaalst@gmail.com, www.regioaalst.be/bov of www.bewegenopverwijzing.be

Datum van het bericht: maandag 14 januari 2019
Nieuwsoverzicht