Naar inhoud

1 maart = Complimentendag

Elk jaar is 1 maart complimentendag. Complimenten zijn een manier van positieve feedback geven. We doen dit bij onze collega’s, vrienden, … maar vergeet zeker niet om dit ook bij een kind te doen. Zo leren ze ‘gewenst’ gedrag aan.

Complimenten versterken de band tussen gezinsleden én geven een boost aan het zelfbeeld en zelfvertrouwen van het kind. Bovendien kan een compliment je als ouder helpen om weer meer het positieve gedrag van het kind te zien.

Door een kind meer zelfvertrouwen te geven werk je ook vaak proactief en/of positief gedrag in de hand: je kind ruimt uit zichzelf iets op, werkt minder tegen bij bedtijd, brengt zelf de vuile kleren naar de wasmand, vraagt om te helpen bij het koken, … Hoe dan ook: baat het niet, dan schaadt het niet. Het is immers toch altijd fijn om een complimentje te krijgen, niet?

Complimenten geven hoe doe je dat?

  • Richt de complimenten op het gedrag dat je ziet
  • Benoem precies wat je goed vindt aan het gedrag van je kind
  • Verwoord het compliment positief
  • Complimenten geef je best meteen na het positief gedrag
  • Pas de manier aan van complimenten geven aan de leeftijd van jouw kind

Happer er op los

Je zal in de gemeentelijke gebouwen een papier kunnen afhalen om je eigen ‘happer’ te maken. Print je hem liever thuis zelf af? Dan kan je de complimentenhapper hieronder terugvinden.

Datum van het bericht: donderdag 28 februari 2019
Nieuwsoverzicht