Naar inhoud

Afleiding in het verkeer

Afleiding wordt vaak geassocieerd met activiteiten die met technologie te maken hebben, zoals mobiel telefoongebruik. Maar er zijn veel meer zaken die de aandacht kunnen afleiden.

De gsm wordt vaak gebruikt om bereikbaar te zijn in noodgevallen, uit gewoonte en mogelijk zelfs door verslaving. Maar naast radio of gps bedienen, kunnen ook zaken die niks te maken hebben met technologie voor afleiding zorgen: eten of drinken, een huilend kind, praten met passagiers, het zoeken naar je zonnebril, dagdromen, een geluid, een opvallende persoon op het trottoir, een ongeval, een reclamebord, …

Automatische piloot

Als je een zeer bekende route of in monotone verkeersomstandigheden rijdt, is de kans op afleiding het grootst. Tegenwoordig kan je ook meer vertrouwen op je auto, waardoor je meer geneigd bent je bezig te houden met andere zaken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het invoeren van een verbod op bellen met de gsm in de hand 10% minder verkeersdoden heeft geleid in Amerika en een verbod op ‘appen’ tot 3% minder verkeersdoden. Dus, zet je gsm bij het vertrekken in vliegtuigmodus of download een app die je telefoon blokkeert als je onderweg bent.

www.veiligverkeer.be/inhoud/tips-om-je-hoofd-erbij-te-houden

Datum van het bericht: maandag 25 maart 2019
Nieuwsoverzicht