Naar inhoud

Op reis met je kids(ID)

kids id

Op reis gaan hoeft niet altijd ver te zijn. Een uitstapje naar een buurland, een citytrip, … het kan allemaal in het water vallen als plots blijkt dat de documenten van je kind(eren) niet in orde zijn. Check daarom tijdig de geldigheid van de documenten.

De kids-ID is een elektronisch elektriciteitsdocument voor Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar. Dit document lijkt op de elektronische identiteitskaart, maar is kleurrijker en heeft een kleurenfoto. Er worden dus geen papieren identiteitsbewijzen meer uitgereikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. 

De Kids-ID kost 7 euro en is 3 jaar geldig of zolang de foto gelijkend is. Wanneer de foto niet meer gelijkend is, moet er een nieuwe Kids-ID aangevraagd worden. Breng dan zeker ook een foto met lichte en egale achtergrond mee.

Hoe de Kids-ID aanvragen?

De Kids-ID moet aangevraagd worden door een persoon die het ouderlijk gezag uitoefent én in aanwezigheid van het kind. Indien de ouders niet samenwonen, wordt de andere ouder op de hoogte gebracht van de aanvraag van de Kids-ID. 

De productie van de Kids-ID duurt ongeveer 2 à 3 weken.

Voor alle elektronische identiteitskaarten en identiteitsdocumenten, bestaat er ook een spoedprocedure, maar die is wel duurder. Voor meer info over de leveringstermijn en de kostprijs kan je terecht bij dienst Bevolking in het gemeentehuis. 

Op het moment dat de kaart geproduceerd is, worden er codes bezorgd op het adres waar het kind is ingeschreven en kan één van de ouders de kaart komen afhalen. Het kind is titularis van de kaart. Dit impliceert dus dat de Kids-ID het kind moet volgen indien het tijdelijk bij een andere ouder verblijft dan de ouder die het document heeft aangevraagd.

Datum van het bericht: donderdag 25 april 2019
Nieuwsoverzicht