Naar inhoud

Met een gerust hart op reis dankzij vakantietoezicht

vakantietoezicht

Vertrek je binnenkort op vakantie? Vraag tijdig je vakantietoezicht door de politie aan. Wanneer je een tijdje weg bent van huis, houdt de politie een extra oogje in het zeil. Hieronder ook nog enkele tips zodat je zorgeloos op vakantie kan vertrekken. Doe je aanvraag tijdig via de website van de lokale politie Denderleeuw/Haaltert via ‘vakantietoezicht’ op www.politie.be/5439/vragen/preventie/hoe-afwezigheidstoezicht-aanvragen.

Eerste indruk

Door buren, familie of vrienden te vragen om op verschillende tijdstippen even de rolluiken te bedienen, de post uit de bus te halen of zichtbare planten te verzorgen, geef je een bewoonde indruk die dieven afschrikt.

Ook voor binnenshuis zijn er enkele tips: er bestaan lampjes die het lichteffect van tv-programma’s nabootsen, waardoor het lijkt alsof je gewoon tv aan het kijken bent. Ook led-kaarsjes verbruiken bijna geen energie en geven ook een levende sfeer.

Goede buren

Ook je buren kunnen verdachte zaken opmerken: een auto die vaak langzaam passeert, een deur-aan-deur verkoper die toch wel extra aandachtig lijkt binnen te kijken, … Daarnaast kan je ook een beroep doen op je plaatselijke BIN, die verwittigt iedereen bij verdachte voorvallen.

Tijdig aanvragen

Wil je vakantietoezicht aanvragen? Let er dan wel op dat de aanvraag 7 dagen voor het vertrek moet gebeuren. Om een optimaal toezicht te plannen, is het zelfs aan te raden om je aanvraag een drietal weken op voorhand in te dienen.

Dit kan je doen via het aanvraagformulier ‘afwezigheidstoezicht’ op www.lokalepolitie.be/5439.

Wil je weten wie jouw wijkagent(e) is? Neem een kijkje op www.haaltert.be/wijkagenten.

Tips op een rijtje

  • Ook al zorgt de politie voor extra controles, sociale controle blijft zeer belangrijk! Laat je buren en familie weten wanneer je op reis vertrekt en terugkomt en waar je te bereiken bent.
  • Post niet op Facebook dat je op reis vertrekt en post geen vakantiefoto’s vóór je terug bent.
  • Laat geen afwezigheidsbericht na op je deur.
  • Onderbreek tijdelijk de levering van de krant, brood, …
  • Zorg dat je woning een bewoonde indruk nalaat: met tijdschakelaars de verlichting laten aangaan wanneer het donker wordt, zorg dat het gras tijdig gemaaid wordt, laat de brievenbus leegmaken, laat rolluiken neer ’s avonds en terug omhoog gaan ’s morgens, …
  • Laat geen ladders en tuingereedschap buiten liggen.
  • Berg waardevolle goederen bv. laptop, geld, juwelen, … op.
  • Geef je huissleutels en sleutels van niet gebruikte voertuigen aan een vertrouwenspersoon of neem ze mee op reis.
Datum van het bericht: vrijdag 26 juni 2020
Nieuwsoverzicht