Naar inhoud

Fijnsparren en dennen in Vondelhof aangetast door kever

letterzetter

De fijnsparren en dennen in het Vondelhof in Denderhoutem zijn aangetast door ‘de letterzetter’, een schadelijke kever.  In overleg met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werd beslist dat de aangetaste naaldbomen dit jaar nog moeten gerooid worden. 


De fijnsparren en dennen in het Vondelhof in Denderhoutem zijn aangetast door ‘de letterzetter’, een schadelijke kever. Deze is momenteel bezig aan een opmars in Vlaanderen en tast vooral sparren aan die door droge zomers en natte winters verzwakt zijn. De loofbomen zijn niet in gevaar, die schors is te hard voor de letterzetter.

In overleg met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werd beslist dat de aangetaste naaldbomen dit jaar nog moeten gerooid worden. Het Agentschap Natuur en Bos begeleidt en adviseert het lokaal bestuur en levert ook de kapvergunning af voor de bomen.

Er is momenteel geen acuut gevaar maar voor de veiligheid van de bezoekers van het Vondelhof wil lokaal bestuur Haaltert snel te werk gaan. De schors, de bast (laag onder de schors) en de naalden vallen van de boom en de stam kan scheuren.

Tijdens het rooien zal het park volledig afgesloten zijn.

Heraanleg Vondelhof

Sinds begin 2019 is lokaal bestuur Haaltert eigenaar van het Vondelhof. De herinrichting en heraanleg van het park stond al op de planning, maar nu moet het lokaal bestuur al vroeger aan de slag.

Het was op langere termijn sowieso de bedoeling om de sparren en dennen te verwijderen en te vervangen door inheemse soorten zoals zomereik, boskers, beuk, haagbeuk, sleedoorn, meidoorn en vlier. Dat betekent een waardevermeerdering op ecologisch vlak.

De inheemse bomen en struiken zullen meteen na de kap geplant worden, zodat het Vondelhof zich zo snel mogelijk herstelt.

Op korte termijn zal een landschapsarchitect aangesteld worden voor de opmaak van een inrichtingsplan om van het Vondelhof een aangenaam park voor sport en recreatie te maken. De opmaak van dit plan zal in samenspraak met de (natuur)verenigingen en de gebruikers van het Vondelhof gebeuren.

Datum van het bericht: dinsdag 08 oktober 2019
Nieuwsoverzicht