Naar inhoud

Linke link? Val jij in de val? Doe de test!

phishing

'Klik op de link en maak kans op een aankoopbon van 50 euro.', 'Klik hier om deel te nemen aan onze wedstrijd', … Dagelijks zie je wel een of ander bericht verschijnen. Maar welke zijn echt en welke zijn vals, en vooral: hoe gevaarlijk kan één klikje zijn? Belangrijke vuistregel: als het te mooi lijkt om waar te zijn, IS het dit waarschijnlijk ook!

Opvallend vals t.o.v. verdacht vertrouwd

Een winkelketen die gratis aankoopbonnen verloot is meestal vals, een lokale handelaar die eens een actie doet is dit meestal niet. Het verschil is soms klein, maar hoe snel zou jij erin trappen?

Een pakje dat bezorgd wordt met een trackingscode is al heel wat anders. 'Misschien heeft mijn kind of partner iets besteld? Door even te checken doe ik toch niets verkeerd?' 1 klik kan al teveel zijn. Laat staan dat je je bankgegevens moet doorgeven of andere informatie.

Zorg dat ook JIJ achteraf niet moet zeggen: 'Ik had nooit gedacht dat ik erin zou trappen!' Doe de test op www.safeonweb.be

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Cybercriminelen proberen misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Ze proberen ook in te spelen op angst. Laat je niet vangen! Ze 'vissen' als het ware naar je gegevens.

Hoe herken je verdachte berichten?

Verdachte berichten zijn vaak te herkennen aan enkele kenmerken.

  • Phishingberichten komen meestal onverwacht en zonder reden.
  • De taal is dwingend of wil je nieuwsgierig maken.
  • Ze bevatten soms taalfouten of zijn niet professioneel opgemaakt.
  • Een vage aanspreektitel of je e-mailadres als aanspreking kan verdacht zijn.
  • Onbekende afzenders of foute e-mailadressen moeten je aandacht trekken.
  • Bevat het bericht een link? Klik niet zomaar! Zweef met je muis over de link zonder te klikken. Nu verschijnt de volledige URL. Ziet deze er raar uit? Verdacht!
  • Berichten die in je Spam/Junk folder terecht komen, moet je zeker wantrouwen.

Verdachte zaken melden?

Meldingen van valse berichten, verdachte mails of boodschappen, … mag je sturen naar verdacht@safeonweb.be. Beter 10 meldingen teveel dan 1 te weinig.

Datum van het bericht: maandag 07 oktober 2019
Nieuwsoverzicht