Naar inhoud

Vlaanderen asbestveilig tegen 2040

asbest

De Vlaamse Regering streeft ernaar onze leefomgeving uiterlijk tegen 2040 asbestveilig te maken.

Twee soorten

• Bij hechtgebonden asbest (vast asbest) zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal (bv. asbestcementen golfplaten, leien of buizen). Zolang dat asbest in goede staat is en niet onvoorzichtig wordt bewerkt, komen er nauwelijks vezels vrij.

• Bij niet-hechtgebonden asbest (los asbest) zitten de vezels min of meer los (bv. asbesthoudende kachelkoord of plaaster-isolatie met juten doek rond isolatiebuizen). De vezels komen dus gemakkelijk vrij, zeker als het materiaal beschadigd is of gemanipuleerd wordt.

Waar zit asbest in mijn woning?

Asbest is in meer dan 3.500 bouwmaterialen en toepassingen verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, waardoor we vaak niet weten dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit. In woningen of gebouwen van vóór 2001 is de kans groot dat één of meerdere asbesttoepassingen aanwezig zijn.

Twijfel je of je met asbest te maken hebt? Op de website www.asbestinfo.be staan enkele handige tips om asbest te herkennen. Om helemaal zeker te zijn, schakel je best een asbestdeskundige in of een erkend asbestlabo voor een analyse. Bij risicovolle situaties adviseren zij jou over hoe de materialen met asbest tijdelijk te fixeren of veilig te beheren tot je ze gaat verwijderen.

www.asbestinfo.be

Datum van het bericht: woensdag 01 januari 2020
Nieuwsoverzicht