Noodnummers

Om snel te reageren in een noodsituatie is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de bestaande noodnummers. Naast de gekende noodnummers 112 en 101 zijn er de voorbije jaren door de overheid ook enkele nieuwe specifieke nummers en de app 112 gelanceerd. Hieronder volgt een kort overzicht.

112 en 101 voor dringende hulp

In Belgiƫ zijn er twee gratis noodnummers die 24/7 bereikbaar zijn voor dringende hulp:

  • 112 voor ziekenwagen en brandweer
  • 101 voor politie

Eerst keuze maken via een keuzemenu

Wanneer je naar het noodnummer 112 of 101 belt, maak je eerste een keuze via een kort en eenvoudig keuzemenu:

  • druk 1 voor ziekenwagen of brandweer
  • druk 2 voor politie

Je wordt dan rechtstreeks doorverbonden met de juiste noodoproepcentrale. 

Je wordt altijd geholpen!

Belangrijk: je wordt altijd geholpen als je naar het noodnummer 112 belt. Ook als je niet weet welke keuze je moet maken of als de verkeerde keuze zou maken, krijg je een operator van de noodcentrale aan de lijn. Indien nodig zal de operator je dan wel doorschakelen naar de andere noodcentrale.

TIP: Als je naar 112 of 101 belt en een keuze hebt gemaakt wacht dan rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het einde van de wachtrij te staan. De operator zal vragen stellen over je locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn en eventueel instructies geven. Hou na het afronden van de noodoproep je telefoonlijn vrij zodat de noodoproepcentrale je eventueel kan terugbellen indien nodig.

App 112 BE

Als je een smartphone hebt kan je best de app 112 BE downloaden. Na de registratie kan je gewoon op het icoontje van brandweer, ziekenwagen of politie drukken als je hulp nodig hebt. Dit vervangt de keuze die je via het keuzemenu zou maken.

Klik hier voor alle info over de app 112

Gerelateerde items