Ode aan thuis

Kom op zondag 21 april thuis in Haaltert! Bezoek de themakamers over het dagelijks leven in 1940-1960 van het Mini Museum Mussenzele en maak kennis met oude ambachten.

Rik De Schepper stelt zijn Mini Museum open voor het grote publiek. Rik geeft een begeleide rondleiding waarbij hij de bezoekers meer vertelt over de verschillende ambachten, uitgestald in 5 themakamers.

Kom langs tussen 14 en 17.30 uur en ga op ontdekkingstocht in het museum, volg demonstraties wol spinnen en smul van lekkernijen van toen!

Werken en leven op straat

Maak kennis met het gereedschap van verschillende ambachten: van de klompenmaker, radmaker, tonnenmaker/kuiper, smid, meubelmaker, loodgieter, kapper, wever, schoenmaker, beenhouwer, landbouwer, veldwachter, metser, voeger, mandenvlechter, uurwerkmaker tot meneer Doktoor.

Ontspanning

Ontdek speelgoed voor jong en oud uit de goeie, oude tijd. In het midden van de vorige eeuw was er nog geen plastiek. Speelgoed werd vervaardigd uit papier, karton, metaal en glas. Denk aan speelkaarten, knikkers, springkoord, top, rol- en ijsschaatsen, paardjesspel, krul- en gerrebollen, vinkenzetting, duivensport, fotograferen, strips en Vlaamse Filmkes, en veel meer!

De school

Bezoek het klaslokaaltje met houten schoolbanken en inktpotjes, lei en griffel, linnen wandkaarten … De schooljuf zit aan haar pupiter met het regeltje in de hand!

Het gezin

Waan je in een gezin van vroeger met de gezelligheid rond een echte Leuvense stoof, het uurwerk op de schouw en foto’s van vroeger, de twijfelaar met pispot, de wasset met kruik en kom, het kammenbakje en juwelenbakje in glanzend aardewerk. De keukentafel is gevuld met oude spulletjes en de vitrinekast met sunlightzeep, amidon en chicorei …

Religie

Onze (voor)ouders gingen vaak iedere week naar de mis, de vesper en het lof. Er werd meegelopen in de processie met flambeeuw. Bewonder een uitgebreide collectie Mariabeelden.

Werken

Buiten kan je kennismaken met verschillende oude ambachten, zoals houtdraaien, kantklossen, spinnenwielen en mandenvlechten. Je ontdekt er ook de keuken van vroeger. Proef van tatjespap en gekaste erwtjes, typische lokale lekkernijen uit de tijd van toen.

Bezoek de website van het museum