Wist je dat elke eigenaar of bewoner moet instaan voor het proper houden van het voetpad, de greppel of de berm voor zijn/haar eigendom of huis? Dat staat zo beschreven in het GAS-reglement (Gemeentelijke Administratieve Sancties). Het is dus ook een verantwoordelijkheid van de burgers zelf om voor een propere straat te zorgen. Lokaal bestuur Haaltert onderhoudt het openbaar domein.
Wie werkt eraan?
In de eerste plaats zijn er onze eigen werknemers van de Technische dienst die groenonderhoud doen overal in de gemeente. Daarnaast doen vier mensen van SWP De Loods uit Aalst het onderhoud van de begraafplaatsen.
De 140 km trage wegen worden dan weer gemaaid door nog een andere ploeg van 6 personen van SWP De Loods.
De veegwagen neemt op zijn ronde de voedingsbodem van onkruid of beginnende plantjes zoveel mogelijk mee. Maar als de grond te droog is, is de veegbeweging daar ook niet sterk genoeg voor. In de tweede helft van juni en de tweede helft van september worden overal de bermen machinaal gemaaid.
Geen pesticiden meer
Sinds 1 januari 2015 mogen gemeentebesturen, maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs, … geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen hun trottoir en grasbermen niet meer met pesticiden behandelen. Meer info op www.zonderisgezonder.be.
Dat is ook voor lokaal bestuur Haaltert een grote verandering, waar we vandaag nog steeds aanpassingen voor doen.
Het onkruid wordt nu manueel verwijderd of bewerkt met een systeem met heet water. Maar de wortel moet meerdere keren behandeld worden met het heet water voor het een blijvend effect heeft.
Begraafplaatsen vergroenen
Vergroenen wil zeggen dat de gangpaden in gras worden aangelegd, zodat ze eenvoudig te maaien zijn.
Rondom de grafzerken is een boord met sedus, een vetplantje dat onkruid tegengaat. En dat boordje is meteen een buffer zodat bij het maaien van de graskanten de zerken niet vuil worden door de kantenmaaier.
In de toekomst zal de opstelling van de grafzerken bekeken worden zodat die optimaal is voor het onderhoud.
De begraafplaatsen worden systematisch aangepakt:
- Heldergem is heraangelegd, behalve het deel van de oud-strijders
- Kerksken is grotendeels heraangelegd
- In Denderhoutem moet enkel nog het nieuwe gedeelte aangepakt worden
- In Haaltert werden ook de oud-strijdersgraven en de graven van de kloosterzusters al aangepakt
Wilde bloemen en grassen
Je leest meer en meer over hoe moeilijk de insecten het hebben om voldoende bloemen en planten te vinden die ze nodig hebben. Ga er dus niet te snel met de grove borstel door, maar apprecieer alle groen. Dat zal ook een stap zijn om onze klimaatdoelstellingen te halen.
Het lokaal bestuur zaait zelf ook bloemenweides. Waar bloemen ongestoord kunnen groeien en bloeien. De insecten zullen ons dankbaar zijn.
In 2023 wordt zelfs de grote weide Scheerlinck volledig ingezaaid met bloemenmengsel. Dat zal een prachtig zicht zijn in de zomer.
We nemen elk jaar deel aan Maai Mei Niet. Een campagne waarbij we een maand lang enkele grote grasperken in de gemeente niet maaien. Op die manier kunnen bloemen en grassen groeien en bloeien.