Onkruid

Wist je dat elke eigenaar of bewoner moet instaan voor het proper houden van het voetpad, de greppel of de berm voor zijn/haar eigendom of huis? Dat staat zo beschreven in het GAS-reglement (Gemeentelijke Administratieve Sancties). Het is dus ook een verantwoordelijkheid van de burgers zelf om voor een propere straat te zorgen.

Lokaal bestuur Haaltert onderhoudt het openbaar domein. 

Wie werkt eraan?

In de eerste plaats zijn er onze eigen werknemers van de Technische dienst die groenonderhoud doen overal in de gemeente. Daarnaast doen vier mensen van SWP De Loods uit Aalst het onderhoud van de begraafplaatsen.
De 140 km trage wegen worden dan weer gemaaid door nog een andere ploeg van 6 personen van SWP De Loods.

De veegwagen neemt op zijn ronde de voedingsbodem van onkruid of beginnende plantjes zoveel mogelijk mee. Maar als de grond te droog is, is de veegbeweging daar ook niet sterk genoeg voor. In de tweede helft van juni en de tweede helft van september worden overal de bermen machinaal gemaaid.

Geen pesticiden meer

Sinds 1 januari 2015 mogen gemeentebesturen, maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs, … geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen en op bermen geldt een verbod. Meer info op www.zonderisgezonder.be
Dat is ook voor lokaal bestuur Haaltert een grote verandering, waar we vandaag nog steeds aanpassingen voor doen.

Probleemzones in groenonderhoud worden stapsgewijs aangepakt. Zo werd onlangs de omgeving van het gemeentehuis heraanlegd met gras, lavendel en steentjes. Naast de kerk van Heldergem werd ook gras gezaaid en daar kwam de zonnewijzer op. En we zijn volop bezig met het vergroenen van de begraafplaatsen.

Het onkruid wordt nu manueel verwijderd of bewerkt met een systeem met heet water. Maar de wortel moet meerdere keren behandeld worden met het heet water voor het een blijvend effect heeft.

Begraafplaatsen vergroenen

Vergroenen wil o.a. zeggen dat de gangpaden in gras worden aangelegd, zodat ze eenvoudig te maaien zijn.
Rondom de grafzerken komt een boord met sedus, een vetplantje dat onkruid tegengaat. En dat boordje is meteen een buffer zodat bij het maaien van de graskanten bij de zerken, die niet vuil worden door de kantenmaaier.
In de toekomst zal de opstelling van de grafzerken bekeken worden zodat die optimaal is voor het onderhoud.

De begraafplaatsen worden systematisch aangepakt:

  • Heldergem is heraangelegd, behalve het deel van de oud-strijders
  • Kerksken is grotendeels heraangelegd
  • In Denderhoutem moet enkel nog het nieuwe gedeelte aangepakt worden
  • In Haaltert worden binnenkort de oud-strijdersgraven en de graven van de kloosterzusters aangepakt

Wilde bloemen en grassen

Je leest meer en meer over hoe moeilijk de insecten het hebben om voldoende bloemen en planten te vinden die ze nodig hebben. Ga er dus niet te snel met de grove borstel door, maar apprecieer alle groen. Dat zal ook een stap zijn om onze klimaatdoelstellingen te halen.

Het lokaal bestuur zaait zelf ook bloemenweides. Waar bloemen ongestoord kunnen groeien en bloeien. De insecten zullen ons dankbaar zijn.

Digitaal loket