Naar inhoud

Meldpunt discriminatie Aalst

logo meldpunt discriminatie (grote weergave)

Wat is het Meldpunt Discriminatie Aalst?

De kinderopvang weigert je kind in te schrijven omdat het een visuele handicap heeft en je weet niet of dat wel wettelijk is? Dat kan discriminatie zijn op basis van een handicap. Ben jij (autochtoon) samen met een vriend (allochtoon) ingeschreven in een interimkantoor en ben jij de enige die werk aangeboden krijgt? Zoiets is discriminatie op basis van je afkomst. Las je een racistische reactie op een online forum? En wil je weten of je hier iets tegen kan doen? ...

Heb je vragen over het gelijke kansen of discriminatie?
Word jij gediscrimineerd?
Of ben je getuige van discriminatie?
Voor dergelijke situaties kan je contact opnemen met het Meldpunt Gelijkekansen/discriminatie.
Melden heeft altijd zin zowel voor jezelf als ook voor anderen.

 

Wanneer is er sprake van discriminatie?

Discriminatie kan ontstaan als er sprake is van ongelijke behandeling op basis van één van de volgende criteria:

Geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap, sociale positie, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming.

Het Meldpunt is niet bevoegd voor taal en vragen ivm gender worden behandeld door het Instituut voor Gelijkheid van vrouwen en mannen.

 

Grondgebied van het Meldpunt Discriminatie:

Het Meldpunt werkt in de eerste plaats voor alle burgers uit de ruime regio van Aalst: inwoners van Affligem; Denderleeuw; Erpe-Mere; Geraardsbergen; Haaltert; Lebbeke; Lede; Liedekerke; Ninove.

 

Wat doet het Meldpunt gelijkekansen/discriminatie?

Behandelen van individuele meldingen

Luistert

De meldpuntmedewerker luistert naar jouw verhaal in alle vertrouwen. Ben je niet zeker of het om discriminatie gaat? Dan kan je bij het Meldpunt terecht voor meer informatie. Je bent niet verplicht om nadien de persoon of organisatie te verwittigen. Dat beslis jij zelf.

Registreert

Elke melding wordt bijgehouden in een databank, dat kan ook anoniem. Zo krijgen we een zicht op het aantal meldingen per sector (op de huurmarkt, op het werk, ...).

Zoekt

Het Meldpunt zoekt naar een oplossing. Er wordt altijd eerst gesproken met de "beklaagde". Samen met die persoon wordt er naar een oplossing gezocht. Enkel als dat niet blijkt te lukken en de discriminatie bewezen kan worden, zullen gerechtelijke stappen genomen worden.

De dienstverlening is gratis.

Projectwerking voor verstevigen van een (lokaal) gelijke kansenbeleid

Sinds 2014 zijn de Meldpunten lokale antennes van het Interfederale Gelijkekansencentrum. De meldpunten werken samen aan een preventief beleid door projecten op te starten, samenwerkingsverbanden aan te gaan en het lokale beleid te adviseren.  

 

Hoe kan je een melding doen?

Je kan discriminatie op verschillende manieren melden:

  • via het meldingsformulier/webformulier
  • telefonisch via het gratis nummer 0800 12 800
  • met een brief naar het postadres: Meldpunt Discriminatie Aalst, Grote Markt 3, 9300 Aalst
  • door een mail te sturen naar meldpunt.discriminatie@aalst.be
  • door een afspraak te maken. Indien je een afspraak hebt breng je best volgende documenten mee: identiteitskaart/documenten ter identificatie. Eventuele bewijstukken, verklaringen van getuigen.

Het Meldpunt behandelt jouw informatie vertrouwelijk en contacteert je enkel als je dit wilt. Elk initiatief wordt genomen met jouw toestemming. Indien je jouw contactgegevens vermeldt, krijg je een ontvangstbevestiging van het Meldpunt Discriminatie.

 

Wil je contact opnemen met het Meldpunt?

 

Wil je meer informatie?

Voor meer info over discriminatie, racisme en (juridische) achtergronden bezoek de website van het Interfederaal Gelijkekansencentrum:  www.diversiteit.be

 

Nuttige externe links

 

Praktisch

Sociaal huis

Donkerstraat 30
9450 Haaltert
tel.: 053 85 86 40
e-mail: sociaalhuis@haaltert.be

OPENINGSUREN OP AFSPRAAK

maandag
dinsdag
woensdag

9 - 12 u.
14 - 16 u.

donderdag

14 - 19 u.
vrijdag

9 - 12 u.

(*behalve Sociale Dienst OCMW)