Naar inhoud

Elektronische identiteitskaarten (eID)

speciment-eid-voorzijde.jpg (grote weergave)

Vanaf 12 jaar (of later, indien men nog in het bezit is van een geldige Kids-ID) moet elke inwoner in het bezit te zijn van een elektronische identiteitskaart.
Ook burgers die ouder zijn dan 75 jaar moeten vanaf 1 januari 2010 in het bezit zijn van een elektronische identiteitskaart.

  • Wat is een elektronische identiteitskaart (eID)?

De elektronische identiteitskaart ziet eruit als een bankkaart. Ze heeft dezelfde afmetingen en beschikt over een chip waarop alle nodige informatie is opgeslagen. De eID is in principe 10 jaar geldig.

De kaart is 30 jaar geldig bij personen ouder dan 75 jaar en is 6 jaar geldig als ze wordt aangevraagd door iemand tussen 12 en 18 jaar.

  • Hoe vraag je de eID aan?

Je wordt persoonlijk uitgenodigd om je elektronische identiteitskaart voor de eerste keer aan te vragen of te hernieuwen. Heb je een persoonlijke uitnodiging ontvangen?

Meld je dan persoonlijk bij de dienst bevolking en neem mee:

  • je persoonlijke uitnodiging
  • je oude identiteitskaart
  • een recente pasfoto
  • 20 €  = de kostprijs van de elektronische identiteitskaart 

 

  • Wat te doen bij verlies of diefstal?

Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart moet je dit onmiddellijk melden bij de lokale politie of bij de dienst bevolking. Je ontvangt dan een bewijs van aangifte van verlies of diefstal (met pasfoto). Op het attest van verlies of diefstal dient een recente pasfoto aangebracht te worden. Dit attest is enkel geldig in België en is dus geen geldig reisdocument.

Je vindt meer info op onze pagina van DocStop.

Voor alle elektronische identiteitskaarten en identiteitsdocumenten, bestaat er ook een spoedprocedure. Voor meer info over de leveringstermijn en de kostprijs kunt u zich wenden tot de dienst.

 

Praktisch

Bevolking

Gemeentehuis
Hoogstraat 41
9450 Haaltert

053 85 86 01

bevolking@haaltert.be

 

OPENINGSUREN

maandag

9 - 12 uur

dinsdag

9 - 12 uur

woensdag

9 - 12 uur
13.30 - 16 uur

donderdag

9 - 12 uur
13.30 - 16 uur
18 - 20 uur

vrijdag

9 - 12 uur