Naar inhoud

Budgetbegeleiding, schuldbemiddeling of budgetbeheer

Wanneer je problemen ondervindt bij het betalen van je maandelijkse facturen, de schulden zich opstapelen en/of wanneer je een torenhoge factuur in je brievenbus vindt die niet in één keer kan betalen, kan het OCMW van Haaltert jou helpen met het beheren van je budget.

Het OCMW kan dit op drie manieren:

  1. Budgetbegeleiding:

Indien je problemen hebt met het beheren van je budget kan de maatschappelijk werker je tips en tricks geven omtrent de besteding van je inkomsten. Terwijl je samen met de maatschappelijk werker naar het juiste evenwicht tussen je inkomsten en uitgaven zoekt, beheer je nog steeds je eigen geld.

  1. Schuldbemiddeling:

Heb je echter wel een duidelijk idee over je in- en uitgaven, maar ben je het noorden kwijt tussen alle schuldeisers, dan kan je beroep doen op schuldbemiddeling. De maatschappelijk werker maakt dan een overzicht van al je schulden en bemiddelt met de schuldeisers over een gepast afbetalingsplan. Je staat zelf wel in voor de correcte opvolging van jouw afbetalingen.

  1. Budgetbeheer:

Budgetbeheer of budgetbegeleiding is met elkaar vergelijkbaar, het grootste verschil is dat je tijdelijk niet zelf over je gelden beschikt. De maatschappelijk werker zorgt ervoor dat jouw rekeningen maandelijks op tijd betaald zijn en dat de afbetalingsplannen gevolgd worden. Ondertussen leert de maatschappelijk werker je stap voor stap om je eigen gelden te beheren. Het nadeel van budgetbeheer is wel dat je een deel van je vrijheid verliest omtrent de besteding van je geld.

Praktisch

O.C.M.W.

Sociaal Huis

Donkerstraat 30

9450 Haaltert

tel.: 053 85 86 50

mail: socialedienst@ocmw.haaltert.be , sociaalhuis@haaltert.be