Naar inhoud

WO2-verzetsmuseum De Patrijs '44

WOII (grote weergave)

 

 

 

 

 

 

 

Op 7 mei 2005 werd in het gemeentelijk Warandegebouw te Haaltert het WOII-verzetsmuseum 'De Patrijs 1944' plechtig geopend door vertegenwoordigers van de Amerikaanse, Britse en Nieuw-Zeelandse ambassade en het schepencollege van Haaltert.

Dit lokaal oorlogsmuseum bevat unieke documenten, foto's, voorwerpen uit het privéarchief van wijlen Alfred NOTEBOOM, stichter van het Haaltertse schuiloord 'Le Perdreau - De Patrijs'.
De collectie is er aangevuld met donaties van voorwerpen, foto's en documenten van privépersonen uit binnen- en buitenland.

Vliegtuigcrashes in Aaigem, Outer, Bavegem en Haaltert worden er uitvoering belicht.  
Unieke foto’s, documenten en historische voorwerpen geven een goed beeld van de werking van het Haaltertse schuiloord en een aantal onderduik- en ontsnappingslijnen tijdens WO2.
Geheime militaire duivenberichten naar Engeland, valse paspoorten en stempels - destijds gebruikt door het Haaltertse schuiloord -, radio-zendapparatuur en een aantal (sluik-) drukperstoestellen vervolledigen er de collectie.
Een unieke Amerikaanse drukpers uit 1910, gebruikt in het Brusselse tijdens WO2, is er één van de opvallende collectiestukken.

De Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert, die dit museum zonder winstgevende doeleinden beheert, heeft een partnership met het gemeentebestuur van Haaltert, de Haaltertse Cultuurraad en onderwijsinstellingen.


Het museum is te bezichtigen in het gemeentelijk Warandegebouw, Sint-Goriksplein 17 in Haaltert en is elke eerste zondag van de maand van 10 tot 14 uur geopend, behoudens wijzigingen. Verdere info hieromtrent kan man tevens vinden op de website van UiTPAS-agenda en de weekendactiviteiten vermeld in de regionale pers. Raadpleeg ook het gemeentelijk infoblad (ook raadpleegbaar op het internet).
De toegang is gratis.

Educatieve rondleidingen worden er aangeboden en georganiseerd vanaf het 6de leerjaar van het basisonderwijs.
Info en contact: tel. 053 84 02 46 of e-mail: Liberationhaaltert@skynet.be

Geleide groepsbezoeken op afspraak (gratis) voor max.20 personen, het ganse jaar door mogelijk.
Reservatie graag één week vooraf via 053 84 02 46 of e-mail: wo2museumhaaltert@proximus.be

Meer info over WO2 (-verzetsmuseum De Patrijs '44) resistance museum and Air crashes The Partridge '44: http://wwii-netherlands-escape-lines.com

http:www.tracesofwar.nl/

https://airforceescape.org/ (Air Forces Escape& Evasion Society (AFEES))