Haaltert ondertekent protocol vermiste personen

De lokale besturen van Haaltert en Denderleeuw, de politiezone Denderleeuw/Haaltert, de woonzorgcentra op het grondgebied en de vzw Schoonderhage ondertekenden op 22 maart 2021 het protocol 'Vermist' en werken voortaan nauwer samen om vermiste personen met dementie of dwaalgedrag sneller terug te vinden.

Protocol vermiste personen

De cijfers van de federale politie en de Cel vermiste personen, tonen aan dat er de laatste jaren een toename is van het aantal onrustwekkende verdwijningen van ouderen. Personen met dementie vertegenwoordigen een bijzonder kwetsbare groep binnen deze verdwijningen.

De samenwerkingsovereenkomst zorgt ervoor dat bij aangifte van een verdwijning de begeleiders of de personeelsleden van de instellingen al beschikken over de nodige informatie, waardoor er onmiddellijk een snelle samenwerking kan gestart worden voor de zoektocht naar de vermiste.

Dankzij een identificatiefiche met een foto en relevante informatie, zoals het adres van het ouderlijk huis, de begraafplaats van de overleden partner …, kan de vermiste persoon nog sneller en efficiënter opgespoord worden. Ook bij het opnieuw aantreffen van de vermiste kan er zo snel informatie doorgegeven worden.

Dit is een unieke aanpak om vermiste personen met dementie snel op te sporen. Deze aanpak werd ontwikkeld in samenwerking met de zorgsector, de Expertisecentra Dementie en de Cel vermiste personen van de Federale politie. 

Nu ook in Denderleeuw en Haaltert

Politiezone Denderleeuw/Haaltert en de twee lokale besturen kiezen er nu voor om ook deze aanpak te gebruiken. Onder leiding van de wijkdienst en team Jeugd en Gezin werd het project in de woonzorgcentra en vzw Schoonderhage voorgesteld. Het initiatief werd in iedere organisatie goed onthaald. Wat betekent dat iedereen mee in het project stapt.

Op 22 maart 2021 werd het protocol ondertekend door burgemeester Veerle Baeyens (Haaltert), burgemeester Jo Fonck (Denderleeuw), korpschef hoofdcommissaris Koenraad Tack en de directeurs van de woonzorgcentra en VZW Schoonderhage, waardoor het project nu uit de startblokken kan schieten.