Rattenverdelging

De bruine rat kan heel wat schade veroorzaken. Daarom is verplicht de wetgeving voor plant(aardige) organismen, de bruine rat te bestrijden op eigen terrein

Ken je tegenstander

Om de bruine rat te bestrijden, moet je natuurlijk weten waar hij zich bevindt. Je zal hem vooral op plaatsen terugvinden waar het vochtig en niet te warm is en waar er voldoende voedsel, beschutting en water aanwezig is. De bruine rat is vooral actief in de schemerperiode (na en voor zonsopgang).

Hij eet zowat alles, is vrij intelligent maar wel heel schuw.

Voorkomen is beter dan genezen

De bruine rat plant zich het hele jaar door voort. Daarom bestrijd je dus het best zo snel mogelijk. De beste manier van bestrijding is preventie.

Beperk dat ratten voedsel, beschutting en water vinden.

 • Sluit voedselvoorraden
 • Vermijd etensresten, stapel verpakte voeders en materiaal los van muren en grond
 • Vermijd langdurige opslag en schuilmogelijkheden (houtopslag, rommel, spleten en gaten).

Bestrijding

Heb je al last van ratten? Dan zijn er een aantal dingen die kunnen helpen bij de bestrijding van het ongedierte. 

 • Klemmen of kooien
  Klemmen en kooien kan je preventief plaatsen. Wanneer er een kleine populatie is, zou je ook gebruik kunnen maken van een klem of kooi. 
  Tips:
  • plaats ze steeds zo dicht mogelijk rond of op de (loop)sporen of haarden van de rat, onbereikbaar voor kinderen of andere dieren.
  • bied voldoende lokaas aan, maar niet te veel (kans op schimmelen, de rat zal dit niet meer aantrekkelijk vinden) en niet te weinig, want dan is het giftige lokaas niet efficiënt genoeg.

 • Gif
  Wanneer een klem of kooi geen effect heeft of de populatie te groot is, kan je rattenvergif gebruiken. Je kan hiervoor terecht bij lokaal bestuur Haaltert. Bij vertoon van je identiteitskaart kan je 3 keer per jaar, gratis 4 zakjes afhalen bij dienst Leefmilieu in het gemeentehuis.

 • Aangelegde buis door de gemeente 
  Bij een ernstige rattenplaag kan je dat melden aan dienst Leefmilieu. Dan wordt een speciale buis gelegd waar de ratten zich bevinden.