Schuilhokken voor zwerfkatten

Haaltert zet in op dierenwelzijn en heeft in elke deelgemeente een schuilhuisje voor zwerfkatten. Zo voorzien we in beschutting voor de zwerfkatten die na hun sterilisatie/castratie terug vrijgelaten worden. 

Elk schuilhuisje biedt plaats aan 3 à 4 katten. De schuilhokken zijn geïsoleerd, opgetrokken uit kwalitatief materiaal en gebruiksvriendelijk. Bij de schuilhuisjes staan er infoborden met o.a. de contactgegevens van het lokale aanspreekpunt voor zwerfkatten, informatie over de sterilisatieplicht en de vraag om de dieren met rust te laten.

De schuilhuisjes voor de zwerfkatten waren een initiatief van Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts in 2019. Vanuit dat project kreeg lokaal bestuur Haaltert twee schuilhuisjes en besliste om er nog twee bij te kopen, zodat er een was voor elke deelgemeente. 

Voeder de zwerfkatten niet zelf!

Lokaal bestuur Haaltert voedert de zwerfkatten ook in die schuilhuisjes. We roepen op om zwerfkatten niet zelf te voederen, niet aan de schuilhuisjes en niet op andere plaatsen! 

Vangbak voor zwerfkatten

Heb je zwerfkatten in de buurt? Vraag dan een kattenvangbak aan. Een medewerker komt dan langs om een kattenvangbak te installeren. De kat wordt op een diervriendelijke manier gevangen en naar een dierenarts gebracht. Daar worden ze behandeld tegen ziekten en gecastreerd of gesteriliseerd. De behandelde zwerfkatten worden teruggeplaatst of (indien mogelijk) tam gemaakt door een dierenasiel en aangeboden ter adoptie. 

Zwerfkattenplan

Dankzij deze aanpak blijft de zwerfkattenpopulatie onder controle, zorgen zwerfkatten voor minder overlast en daalt het risico op verwondingen, ziektes en zelfs verkeersongevallen met zwerfkatten.

Gerelateerde items